Kezdőlap Hírek Kultúra 20 éves jubileumát ünnepli a Budapest Design Week

20 éves jubileumát ünnepli a Budapest Design Week

33
0

Idén 20. alkalommal kerül megrendezésre 2023. október 5. és 15. között a Budapest Design Week (BDW), amelyre jubileumi programsorozattal készül a Magyar Formatervezési Tanács. A fesztivál fókuszában a BDW elmúlt 20 évének legkiemelkedőbb szereplői, alkotásai és eseményei állnak, emellett számos izgalmas programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, szakértői előadásokkal és neves hazai designvállalkozások bemutatásával ünnepelnek. A visszatekintés mellett kiemelt szerepet kap a jövőtervezés is.

A tíznapos eseménysorozaton felidézik az elmúlt húsz év legjelentősebb pillanatait, amelyek mellett bemutatják a jövőbe mutató kutatásokat, pályázati lehetőségeket és a kreatívipari felsőoktatás innovatív képzéseit is. A Budapest Design Week központi helyszínét adó Néprajzi Múzeumban Kárpáti Tibor illusztrátor infografikáinak segítségével egy időkapszula tárlat kelti életre az emlékeket és a fesztivál eddigi eredményeit, s mindez az eltelt két évtized egy-egy évének emblematikus alkotásával egészül ki.

Mindemellett hagyományosan a Magyar Formatervezési Díj alkotásaival és a Design Management Díj idén elismert szervezeteivel is itt ismerkedhet meg először a nagyközönség. Az idén 15 éves Design Management Díj fennállása alatt ismertté tette a designmenedzsment fogalmát, illetve rámutatott, hogy a designtudatos szemlélet, a design alkalmazása és szakszerű menedzselése hogyan növeli a szervezetek versenyképességét és hatékonyságát. A Magyar Formatervezési Díj idei mezőnyében nagy arányban vannak jelen a piacérett, sikeres termékek, de innovatív diákmunkák és termékkoncepciók is helyet kaptak.

A Budapest Design Week tematikus előadássorozata október 10-12. között zajlik a Néprajzi Múzeumban. Október 10-én a LÁSS A JÖVŐBE! előadás-sorozat keretében többek között Hideg Éva jövőkutató, az MTA doktora és Sebastian Gschanes, a Fuzzy Earth társalapítója és a MOME Innovációs Kutatóközpontjának kutatója és a Fuzzy Earth társalapítója is előadást tart.

Október 11-én a JÖVŐBEN VAGYUNK! című programon olyan egyetemi és vállalati projektekbe nyerhetnek betekintést a résztvevők, amelyeknek már most jövőbe mutató eredményei vannak, erről szól majd többek közt Ruppert Dániel, a MOME Mobility Design Lab vezetőjének és oktatójának formatervező és művésztanár előadása a MOME mobilitásával kapcsolatban.

Október 12-én a JövőLÉT esemény fókuszában az uniós pályázati és hazai mentorprogramok részletes bemutatása áll.

Ezt követi a JövőKÉP című előadássorozat, amely a jövő formálását segítő képzési modelleket alkalmazó egyetemek bemutatkozója: az intézmények képviselői a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Műszaki-és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karának képzéseit mutatják be.

A nap zárásaként október 12-én a Designpályán20 – Start up Guide LIVE elnevezésű program keretében a szintén jubileumát ünneplő, 5 éves Start up Guide LIVE házigazdája, valamint a Start up Guide alapítója, Szenes Gábor beszélget olyan designvállalkozókkal, akik az elmúlt húsz évben indultak el ezen az úton, és túl számos sikeren, továbbra is a hazai designéletet színesítik.

A budapestdesignweek.hu honlapon és az esemény közösségi média oldalain a BDW alapítói, kurátorai, szervezői és partnerei osztják meg az elmúlt 20 év legemlékezetesebb pillanatait.

További információkért és aktualitásokért kövessétek a Budapest Design Week közösségi oldalait.