Kezdőlap Hírek Kultúra 20. OLASZ FILMFESZTIVÁL

20. OLASZ FILMFESZTIVÁL

165
0

November 5-én kezdődött és 16-áig tart az immár 20. Olasz Filmfesztivál – Mittelcinemafest – a budapesti Puskin és Tabán moziban, november 10-12 között pedig a szegedi Belvárosi moziban. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényén 12 kortárs olasz filmet nézhet meg a közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. Az idei Cannes-i Filmfesztiválon a Zsűri Díját elnyert Nyolc hegy című filmmel nyílt meg a fesztivál. Látható lesz Paolo Virzì az idei Velencei Filmfesztiválon Premio Francesco Pasinetti díjjal méltatott Szárazság című filmje többek között Monica Belluccival a főszerepben és Olaszország idei Oscar-nevezettje, a Cannes-i Filmfesztiválon versenyben debütált Nosztalgia is. Hat alkotó is elkíséri a filmjét a magyar fővárosba, köztük a Képmás című tévésorozatban Baldwinként ismertté vált Sara Serraiocco, aki a Szárazság és a szintén Velencében díjazott A hangyák ura című alkotásokban egyaránt játszik.
November 5-én a Puskin moziban Felix van Groeningen az idei Cannes-i Filmfesztiválon a Zsűri Díját elnyert filmje nyitotta a 20. Olasz Filmfesztivált. A Paolo Cognetti azonos című, a hazánkban is megjelent regénye alapján készült Nyolc hegy két kisfiú egy életen átívelő barátságának viszontagságokkal teli, megindító barátságát meséli el. A filmet a Mozinet forgalmazza majd januártól. November 6-án Olaszország idei Oscar-nevezettje, a Nosztalgia volt műsoron, melyben Felice negyven év távollét után tér vissza szülőföldjére, Nápoly elrettentő részébe, a Sanità városnegyedbe. A film főszereplője Pierfrancesco Favino.

November 7-én 19:30-kor a Pofára esés (Calcinculo) című filmben Benedetta, Amandát megismerve úgy dönt, követi őt kóborlásai során. Másnap, kedden 19.30-kor az Úton (In Viaggio) című film (rendezte Gianfranco Rosi, a Róma körül és Tűz a tengeren rendezője) Ferenc Pápa utazásain keresztül – korunk központi témáit – a szegénység, a természet, a migráció, minden háború elítélése, a szolidaritás – öleli fel. November 9-én 19.30-kor A Kolibri (Il Colibri) az élet ősi erejének és annak a fáradságos küzdelemnek a története, amelyet mindannyian nap mint nap megvívunk, hogy elviseljük az olykor kibírhatatlannak tűnő dolgokat. A fesztivál vendége a film egyik férfi főszereplője, Sergio Albelli, akit a magyar közönség már láthatott Paolo Virzì két korábbi filmjében (Toszkán Szépség, Örült boldogság). November 10-én 19.30-kor vetítik az idei Velencei Filmfesztiválon közönségdíját nyert Peremlét (Margini) című alkotást, melynek főszereplői egy punkegyüttes tagjai, akiket egy híres amerikai hardcore punkzenekar bolognai koncertjének előzenekarának választanak. A film főszereplőjével és társrendezőjével, Francesco Turbantival a vetítés után közönségtalálkozó lesz. A film november 15-én is látható lesz.

November 11-én 19.30-kor Paolo Virzì az idei Velencei Filmfesztiválon díjjal méltatott Szárazság (Siccità) című filmje lesz műsoron. A film egyik női főszereplője, Sara Serraiocco ott lesz a premieren. November 12-én 17.30-kor vetítik az Amanda című filmet, melyben a 24 éves főhősnőnek sosem voltak barátai, ezért csecsemőkori társát, Rebeccát meg akarja győzni arról, hogy még mindig a legjobb barátnők. Aznap 20 órakor Az első nő (Primadonna) egy fiatal lány, Lia történetét meséli el, aki a legszörnyűbb erőszakra olyan lázadással reagál, amely felborítja kora társadalmi szokásait. Így bátorsága utat nyit a nők jogaiért folytatott küzdelemnek. A film rendezője, Marta Savino és női főszereplője, Claudia Gusmano egyaránt elkísérik a filmet Budapestre.

November 13-án, vasárnap 19.30-kor lesz látható az idei Velencei Filmfesztiválon díjazott A hangyák ura (Il Signore delle Formiche) című film, mely egy, az 1960-as évek végén Rómában nagy visszhangot kiváltó pert elevenít fel, Aldo Braibanti költő és drámaíró perét. A film női főszereplője, Sara Serraiocco szívesen válaszol a nézők kérdéseire. Másnap 19.30-kor pedig a Princess című alkotás pereg, mely egy fiatal, nigériai, illegális bevándorló nő életéről szól, aki testének áruba bocsátásából él.

Az esemény zárófilmje november 16-án 19.30-kor a Tíz évvel később… (Il Ritorno), melyben Pietro viselkedése veszélybe sodorja feleségét és fiukat is. A film rendezőjével, Stefano Chiantinivel a vetítés után a közönség is találkozhat.

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvénye november 5-16. között látható.