Kezdőlap Hírek Kultúra A csábítás világában élünk

A csábítás világában élünk

Fotók: Farkas Krisztina -
102
0

Az Alekszandar Popovszki által rendezett Molière-produkció több szokatlan szállal egészül ki annak érdekében, hogy korunkról is valljon és gondolkodásra késztesse a nézőt. Az előadást 2023. február 8-tól láthatja a közönség a Nemzeti Színházban.
„Don Juan elbűvölő és inspiráló karakter, aki valóban nagyon sok szerzőt megihletett. A gátlástalan hódító figurája felkínálja magát a legkülönbözőbb értelmezéseknek… Molière komédiája tükröt mutatott saját korának, s eszerint Don Juan egyértelműen negatív hős, de ez a szöveg mégsem egysíkú” – mondja a rendező a darab kapcsán. – „Számomra Don Juan egy művész, aki összeköti az eget a földdel: minden szavával és gesztusával vertikálisan kommunikál. Ennek az éggel való kapcsolattartásnak a vivőanyaga a szerelem. Don Juan olthatatlan vágya, ami egyik nőtől a másikig hajtja, abból fakad, hogy – amint ezt korunkban is gyakran tapasztaljuk – Don Juan folyamatosan az eget fürkészi a tekintetével, vagy mindig a túlvilágira tekint, de közben a földön borzasztó dolgokat művel.” A rendező szerint ez a figura sosem hazudik és a hódítási szándéka nem érne célt a környezete nélkül. Az előadásban izgalmas, új szálak gazdagítják a klasszikus történetet, így a Katona Kinga alakításában látható Donna Anna figuráját Puskin Don Juan kővendége című művéből „kölcsönzi” a rendező, emellett beleírtak egy Udvaros Dorottya által megformált hatodik nőalakot is, aki mintegy anyafiguraként jelenik meg a darabban.
„Van valami Bulgakov nem evilági és sátáni Wolandjából ebben a Don Juanban, miközben a spanyol nemes természetesen ízig-vérig ember. Sok kérdés felmerül bennem, hogyan lehet valaki ennyire gátlástalan” – így fogalmaz a címszerepet alakító Bordás Roland Don Juan alakjáról. – „Nekem most Don Juan démoni vonásai a legerősebbek. Olyan csábító, aki szinte az emberi léptéken túlmutató meggyőző erővel rendelkezik.” Kiemelte, hogy a rendező a figura kapcsán a furcsa, ambivalens őszinteségét helyezte a középpontba. „Ha jobban meggondoljuk, ez a mondat azt jelenti, hogy Don Juan nem csábít, hanem csupán hagyja, hogy elcsábítsák… Csábító és a csábítás áldozata. Hogyan lehet ez a két állítás egyszerre igaz Don Juan fejében? Ez nagy titok! De fontos, hogy mi mind a kettőt igaznak tartsuk. Amikor védekezik, folyamatosan cáfolja is önmagát. De mindig itt és mostban él: az adott pillanatban mindig igazat mond. A maga igazát.” – mondja a szerep kapcsán a Nemzeti Színház művésze.

További fotók az előadásból ezen a linken.