Kezdőlap Magazin 2021-2 A Keresztanyu keresztanyuja

A Keresztanyu keresztanyuja

Fotók: Balogh Róbert -
669
0
Hámori Barbara

Hámori Barbara a kereskedelmi televíziózás nagy generációjának tagja. Producer, forgatókönyvíró, rendező, showrunner, aki kétségkívül a tévésszakma egyik emblematikus személyisége. Munkásságát mostanság olyan heti és napi sorozatok fémjelzik, mint A mi kis falunk, a Drága örökösök vagy a Keresztanyu. A felsorolás azonban csak a jelenkor sebtében felvázolt összegzése, hiszen Barbara „teleregénye” számos vargabetűvel megtűzdelt szakmai életút, amire kétségtelenül saját műsorgyártó cégének, a Scripted Productionsnak a megalapítása tette fel a koronát.

Szűnni nem akaró eső társult az interjú napjához, amit Barbarával a Keresztanyu című sorozat forgatási helyszínére beszéltünk meg. Biztos, ami biztos alapon néhány perccel előbb érkezünk meg fotós kollégámmal a szálakat mozgató konténerházakból álló bázishoz. Itt szinte azonnal magába szippant Budakeszi spontán hollywoodi hangulata. Nagy a nyüzsgés, mindenki mozgásban van, kívülállóként úgy érzem, mintha csak én nem találnám a helyem ebben a jó értelemben vett káoszban. Mindenki ismeretlen ismerősként üdvözöl, és mire felocsúdnánk, már bent is találjuk magunkat az épületben, ahol hellyel, kávéval kínálnak, és közben elmesélik a következő percek forgatókönyvét. Fél pillanat alatt megtudjuk, melyik díszletházban rendezték be az interjú helyszínét, ott milyen meleg van, és mikor lett kitakarítva. Az egész annyira precíz és részletes, hogy kis túlzással akár azt is gondolhatnám, hogy beleírtak a következő epizódba. Semmi kétség, vártak minket! Mire mindent megtudunk, Barbara is megérkezik. Rendkívül elegáns, és a csinos szájmaszkban első látásra úgy néz ki, mint Seherezádé, amit nem is hagynak szó nélkül a kollégái sem. Nemcsak a megjelenésével hódít, belépésével karizmája is rögtön tapintható a levegőben. Két percet sem kell várunk, néhány kérdés és kiadott instrukció után már úton is vagyunk a történetmesélés és a Keresztanyu képzeletbeli faluja, Makkosszállás felé.

Barna András (B. A.): Téged már nagyon korán, kicsi gyerekkorodban megérintett a televízió. Mi ragadott meg benne?

Hámori Barbara (H. B.): Meghatározó része volt a kisgyerekkoromnak, hogy mi nagyon sokat voltunk az Egyesült Államokban, így félig-meddig amerikai kislányként nőttem fel. A tengerentúlon a hetvenes–nyolcvanas években teljesen más volt a televíziózás, mint idehaza. Sok csatornát és sokféle műsort tudtunk nézni, sorozatokat, vetélkedőket. Azt gondolom, hogy számomra ez egy nagyon fontos imprinting volt, hiszen a tévé már ebben az életkorban is aktív része volt az életemnek. Szóval igen korán beleláttam a show-bizniszbe. (Nevet.)