Kezdőlap Hírek Kultúra A költészet fája

A költészet fája

359
0
A költészet fája

A portugáli Oerias valódi fái között áll egy fém törzs, melyeken cintányérok vannak levelek helyett. A hangművészeti installáció a zeneszerző és dizájner Victor Gama munkája.

Az Árvore da Poesia azaz A Költészet Fája egy interaktív műalkotás, egy élő szobor és egy innovatív közművelődési könyvtár egyben, melyet Gama a világ portugál nyelven író költőinek tiszteletére alkotott meg.

A költészet fájaA munka Oerias önkormányzata megbízásából készült és része Gama és dizájn cége, a Pangeiart nagyobb „fa sorozatának” és hangszer projektjének. A fa 60 cintányérból áll, melyek mindegyike egy-egy költőt lépvisel – költőket Brazíliából, Angolából, Mozambikból, Portugáliából, Bissau-Guineából, Zöld-foki szigetekről, Sao Tomé és Príncipéből, Makaóból és Kelet-Timorból. A Költészet Fáján a szél játszik – akkor ad hangot, ha a cintányérok egymáshoz érnek, vagy eső esik rájuk.

A költészet fájaA Költészet Fája világ különböző rétegeiből származó hangokat szólaltatja meg. A műalkotás országhatárokat átlépve osztja meg az online és élőben megjelenő hallgatósággal a kivételes kortárs portugál-nyelven írt költészetet.
Ha az installációhoz ellátogatók leolvassák a QR-kódot az okostelefonjukkal, egy olyan applikáció nyílik meg, melyen az összes költő művét elolvashatják és meghallgathatják. Így az egyszerre emberi és természet közeli, idegen és ismerős, távoli és nagyon is közeli portugál nyelv egyszerre több érzékszervre is hat. Gama mostanában a „fa sorozathoz” hasonló, tartalom-központú köztéri művészeti installációkra fókuszál, melyek egyedülálló interaktív webes applikációkkal válnak teljessé.
A dizájnnal Gama a fák előtt tiszteleg. Az élő fák és az ökológia inspirálta az alapötletet és vezette különleges megoldási lehetőségek felé az alkotási folyamatot.
A terhelésvizsgálatot végeselem-elemzési programmal végezték. számítógépes folyadékdinamika segítségével képesek voltak lemérni a szél hatását a felületre, és kiszámítani az alapját. A Költészet Fáját CAD programmal tervezték majd olyan digitális gyártástechnikai eszközökkel esztergálták és hajlították, mint a CNC. Rozsdamentes acélcsövekből készült, melyeket alumínium szerkezeti elemek kapcsolnak össze.