Kezdőlap Hírek A sikerélmény mindig örömet tud adni

A sikerélmény mindig örömet tud adni

Fotók: Farkas Krisztina -
1224
0
Ékszerész

1953-ban jelent meg a “Szőkék előnyben” című film, amelyből Marilyn Monroe előadásában az egész világ megtudta, hogy a lányok legjobb barátja a gyémánt. („Diamonds Are A Girl’s Best Friends”) De vajon ez az állítás igaz még 2021-ben? Antal Márta ékszerészt kérdezem erről és az ékszervásárlási szokásainkról.


– Tényleg a gyémánt a legjobb? Vezeti az eladási listát?

– A gyémánt és az örökké (diamond – forever) szavak nagyon sokszor fordulnak elő egymás mellett. Pont, mint akik úgy gondolják megtalálták életük párját és ez mi mással mondható ki és mutatható meg, mint egy gyémánttal díszített gyűrűvel. Miért is van ez így? Mert a gyémánt tulajdonságait párhuzamba hozhatjuk azzal, amit a párkapcsolattól várunk. A legkeményebb anyag, amit a természet alkotott, anyagának egyetlen eleme a szén, csillogása káprázatos, időtállósága és értéktartása végtelen. Tehát igen, kézkérő gyűrűknél a gyémántnál nincs tökéletesebb és ezért is a legkeresettebb ebben a témakörben.

Ékszerész
Antal Márta

– Azt tudjuk, hogy drága és szépen csillog. Ezen felül miért jobb, ha jobb, mint egy „olcsóbb” vagy akár szintetikus kő?

– Miért? Mivel csillogása, színszórása káprázatosan gyönyörű. A ráeső fényt a szivárvány minden színére bontva veri vissza, amit más kő nem tud ilyen mértékben. Keménysége miatt ezen tulajdonságából sohasem veszít, míg egyéb kövek (beleértve a szintetikusokat is) sajnos gyorsabban-lassabban, de kopnak és ezáltal veszítenek a csillogásukból. Sokan azért tartanak a briliánstól, mert drágának vélik, pedig a brillnél óriási tud lenni az árkülönbség, akár tízezer forint körüli összegtől is tökéletes követ tudunk találni, persze árának és értékének lehet a másik oldala akár a végtelen is. Figyelembe véve a 4C-t (carat = tömege, cut = csiszolása, colour = színe, clarity = tisztasága) mindig a megrendelő döntése, hogy az elé helyezett kövekből ezek alapján melyiket választja.

– Mi a jellemzőbb: a nők veszik maguknak a gyémánt ékszert, vagy a gáláns férfiak ajándékozzák inkább?

– A kérdésedben ott a válasz. A férfiak leginkább eseményhez kötik a vásárlást, figyelmességük kifejezéseként ajándékként vásárolják a gyémánttal díszített ékszert. Mi nők meglátjuk, felpróbáljuk, beleszeretünk és megvesszük, legyen az kedd vagy szerda.

– Tegyünk tisztába egy kérdést: mi a gyémánt és mi a brill? Tényleg csak a csiszolás a különbség?

– Igen. Minden briliáns gyémánt, de nem minden gyémánt brill. Szóval a gyémánt az a terméselemek osztályán belüli széncsoporthoz tartozó ásvány. A briliáns pedig a gyémánt legtökéletesebb csiszolási formája. Ez a csiszolási forma hozza ki a gyémántból a rejtett szépséget, tüzet, színszórást és a legjobban érvényre juttatja.
Ékszerész– Engem érdekelne még egy alapfogalom-különbség: ékszerész, ékszer készítő, ötvös, aranyműves – van különbség vagy abszolút szinonimák?

– Az ötvös a nemesfém tárgyak készítésével foglalkozó mesterek gyűjtőneve. Az ékszerész vagy aranyműves arany ékszerek készítésével, az ezüstműves ezüst dísztárgyak készítésével foglalkozik. (Ezen szakmán belül is van, aki pl. csak a tálcakészítésre specializálódik, esetleg aki az evőeszközökre, vagy cizellálásra, ami a nemesfém domborításával ad plasztikát a megjelenítendő motívumnak.) Ezen kívül külön szakma még a vésnök, aki az ékszerész vagy ezüstműves által elkészített tárgyat megvési, és a drágakőfoglaló, aki a drágakőhöz az aranyműves által elkészített foglalatba a követ beülteti. Külön szakma a lánckészítő is.

– Ezen most elcsodálkoztam. Lánckészítő? Ez egy annyira egyedi feladat?

– Aki aranyművesnek tanul, a tananyag keretein belül is megismerkedik a drágakő foglalással, a lánckészítéssel és az előbb említett szakirányok legtöbbjével. Ezután, ha valakinek a lánckészítés tetszik legjobban, erre a területre szakosodhat. Azért érdemes belegondolni, hogy milyen teljesítménnyel dolgozik az a mester, aki havonta néhány láncot készít vagy az, aki a teljes munkaidőben csak láncokat gyárt.

ÉkszerészAmi még ehhez a témakörhöz tartozik, hogy aki manapság ékszerüzletben nyaklánckeresgéléssel próbálkozik, az 99%-ban gépi láncokat talál a választékban.
Ékszerész
Ha valaki kézimunkával készült nyakláncot, vagy bármilyen más ékszertípust szeretne magának, amit kéz készített és nem gép, akkor a legtökéletesebb választás, ha egy olyan céget keres meg, ahol látja, hogy ott nem csak kereskedés, hanem ékszer készítési munka is folyik. Pont, mint nálam. (nevet)

– Visszatérve az előző kérdésre: a te “munkaköröd” hivatalosan micsoda?

– Óh,hát én végzettségem és húsz évi munkatapasztalatom alapján ékszerész-aranyműves, ékszer- és drágakő-szakértő vagyok. Tehát, ha valakinek elképzelése van arról, hogy milyen ékszert szeretne viselni, vagy éppen ötleteket kíván álmai megvalósításához, ebben mind segíteni tudok. Vagy ha van egy régi ékszere és nem ismeri annak korát, anyagát, drágaköveit, esetleges felújítását, átalakítását, értékbecslését vagy akár eladását tervezi, ebben is legjobb tudásom szerint állok rendelkezésre. És minden egyéb: ezüst dísztárgyak, gyöngysorok, vésés, drágakő, láncok… Készítés, javítás átalakítás. Mindenki kereshet bizalommal.
Ékszerész– Saját tapasztalatból mondom, hogy a legvalószínűtlenebb ötleteket is megvalósítod, a „bizsuból valódit varázslásra” az én „kincsesládámban” nem egy, nem két példa van.
ÉkszerészDe tulajdonképpen miért épp ezt a hivatást választottad? Gyerekkori álom volt, vagy véletlenül sodródtál az ékszerek közelébe?

– Apukám mindig megmutatta titokban, hogy mit kap tőle anyukám és véleményeztette is velem a választott ékszert. És persze szemtanúja voltam az átadások örömeinek is.

ÉkszerészValószínű, hogy ezen pillanatok érzései tettek a lelkembe egy olyan jelet, ami a pályaválasztáskor gondolkodás nélkül válaszolt a „mi szeretnél lenni?” kérdésre. Mindig feltölti az embert, ha az ügyfele arcán örömet láthat, legyen az akár megajándékozó vagy megajándékozott.
Ékszerész– Hosszú út vezet az iskolából odáig, hogy legyen egy ilyen üzleted, a megfelelő felszereléssel, ami a készítéshez kell és természetesen a készlettel? Nem volt olyan pillanat soha, amikor azt gondoltad túl nehéz, túl fárasztó, túl stb, nem csinálod tovább?

– Ha valaki azt a munkát végzi, amit imád, és örömmel tudja eltölteni az, amikor a vendége mosollyal az arcán távozik, mert talált az egyedi ékszerválasztékban kedvére valót, vagy elkészült az az ékszer, amiről álmodott, vagy akár csodálatosan helyre lett állítva az az ékszer, amit a nagymamától örökölt – akkor a nehézségek, fáradalmak el is párolognak a lelkéből.
Ékszerész– Mit szeretsz a legjobban? Készíteni egy új ékszert a saját ötleted alapján, egy kapott tervet megvalósítani, vagy megjavítani, újjávarázsolni egy elkopott darabot?

– Hihetetlennek tűnhet, de mindent. Bármelyik területen belül vannak kihívások, amelyek megoldása elégedettség-érzetet tud adni. Milyen jó érzés, ha egy általam megálmodott és megalkotott darab megtetszik valakinek a kirakatban és már magán viselve az ékszert, mosollyal az arcán távozik! Legközelebb úgy jön vissza, hogy “csinálj nekem egy gyűrűt, rád bízom, hogy milyen legyen”. Vagy ha konkrét az elképzelés, megbeszéljük, lerajzolom, elkészítem és a “pont olyan lett” mondatot hallom a megrendelőtől távozáskor. És az “Ezt még a nagymamámtól örököltem, rendbe lehet hozni?” kérdésre is igen a válasz, még ha az ékszer, állapota miatt menthetetlennek is látszik.
ÉkszerészA sikerélmény mindig örömet tud adni bármelyik szakmai területről is érkezzen és utána az ügyfél bármi más elképzeléssel ismét engem keres fel.

– És melyik a leggyakoribb megrendelésed?

– Hát az előbb felsoroltakból is látszik, hogy mindegyik.

– Mi volt a legextrémebb dolog, amit elkészítettél?

– Igazán extrém dolgot még nem kértek tőlem. Ami nagyon különleges, meglepő kérés volt az egy törött porcelán aranybafoglalása volt.

– Ezt hogy kell elképzelni?

– A nagymama, vagy a dédi porcelánjai közül, összetört egy csésze, melynek az egyben maradt, rózsaszínű virágmintáját kellett kivágni, és egy aranykeretbe foglalva medált készíteni belőle. Ez egy nem mindennapi feladat volt, látod, emlékszem is rá sok év távlatából.

– Üzletedben természetesen készleten is vannak ékszerek, ezek azonnal megvásárolhatók. Mi a tapasztalatod, könnyebben megveszünk egy medált vagy egy fülbevalót, ami itt van előttünk a vitrinben, vagy az egyedi megrendelések is jelentősek?

– Mindkettő, habár könnyebben választják az emberek a már elkészült és rögtön el is vihető ékszert.
ÉkszerészTalán a régi idők félelmei miatt. Mert ugye mi lesz akkor, ha elkészül az új és mégsem az, amit elképzelt. Pedig manapság egy jó ékszerész nem követ el hibát. Többszöri egyeztetés előzi meg az ékszer elkészültét. Először egy számítógépes vagy kézi rajzolású képet kap a megrendelő, amin kedve szerint lehet még változtatni, ezután már akár kézben fogva is ellenőrizheti a modellt, majd a nyers kidolgozottságú ékszeren is kérhet vágya szerinti finomításokat. Habár szerintem nagyon fontos az is, hogy a jó ékszerész, ha elbeszélget, személyes kapcsolatot létesít odafigyelve, rá kell, hogy érezzen a megrendelő igényeire.

– Beszéljünk pár mondatot a kihagyhatatlanról: pandémia. Érezhetően visszaesett a kereslet az ékszerek iránt? Eltekintve a kényszer-bezártságtól, amikor nyitva lehettél, mit érzékeltél: volt érdeklődés az ékszerek iránt? Látszott esetleg, hogy fektettek pénzt aranyba?

– Nemesfém ékszerbe mindig érdemes pénzt fektetni, hiszen alapanyaga miatt állandó növekedésben van az értéke és ezen felül még a mindennapos viselésével egy plusz örömet is tud okozni tulajdonosának. Igen, a pandémiás időszakban nekünk, ékszerészeknek is zárva kellett lennünk, nekem nagy szerencsém, hogy a műhelyemben tudtam dolgozni, olyan különleges, napsütést hívó ékszereket készíteni, amiket most már felpróbálhatnak kedves ügyfeleim a boltomban és jó befektetésként örömteli mosollyal viselni a májusi napsütésben vagy esőben is.
Ékszerész