Kezdőlap Hírek Kultúra Anticamera

Anticamera

Fotók: Farkas Krisztina -
516
0

Anticamera. A szóösszetétel – melyet eredetileg Birkás Ákos képzőművész használt 1981-ben – azt a gondolatot sűríti magába, miszerint mostanra szinte teljesen elfelejtettük, hogy mit is gondoltunk a telefonjainkkal és digitális fényképezőgépeinkkel dokumentált életükön túli valóságról akkoriban, amikor még nem volt ilyen könnyű megörökíteni a mindennapjaink eseményeit. David Claerbout és Ősz Gábor kiállítása a Capa Központban sem véletlenül kapta ezt a címet. A képrögzítés filozófiai kérdésköreit érintő, meditatív alkotásaikban a mozgó-, az állókép és a néző egymáshoz viszonyított helyzetét értelmezik, azon keresztül pedig a valóság érzékelésének, rögzíthetőségének és alakíthatóságának aktuális problémáira keresik a lehetséges válaszokat.

Vitathatatlan, hogy a fényképezés mára egy úgymond szakmából a mindennapok részévévé vált: akár mobiltelefon, akár egy digitális fényképezőgép van a kezünkben, képzés és korlátok nélkül, mindössze egy gomb lenyomásával örökíthetünk meg bármit – majd bármilyen mértékben manipulálhatjuk is az elkészült képet. Századunk a “mindentlefotózás” kora lett, mára nem csak a fiatalok: mindenki a zsebébe nyúl és fotókat készít ott, ahol akár csak húsz-harminc évvel ezelőtt tágra nyílt szemmel figyelt és a látottakat emlékei közé helyezte, a saját memóriájára bízva azt. Mára a memória szónál is felváltották az agysejteket a bájtok és a gigabájtok, de… De vajon a fotózási folyamat leegyszerűsödése mellett megmaradt a fényképek hitelessége is? Azzal, hogy ingyenes számítógép-programokkal, vagy a telefonhoz alapból kapott appokkal szinte mindent módosíthatunk egy képen, elhihetjük-e még azt, amit a szemünk egy fényképen lát?

Az ANTICAMERA kiállítás ezt a kérdést járja körül, méghozzá anélkül, hogy a kiállítótérben klasszikus értelemben vett fotográfiákat látnánk. Egyben álló- és mozgókép, ami előttünk van és tény: időt kell szánni a kiállítás megtekintésére, egy-egy installáció 20-25 percig eltart. Aki azonban végignéz mindent ezen a kiállításon, az nem mindennapi élménnyel gazdagodva távozik.

A kiállítás 2022. február 16. és március 27. között látható, de érdemes figyelni a Capa Központ honlapját, mert meglepetésekkel készülnek a szervezők: többek között március 5-én David Claerbout előadása várja majd az érdeklődőket.