Kezdőlap Hírek Gasztro Anya a konyhában 2. – Csöröge

Anya a konyhában 2. – Csöröge

612
0
csöröge

Van belőle amerikai, rózsa, szalagos, túrós, krumplis, farsangi, csöröge és még számos. Nagyink legyint: „csinálsz egy kis kelttésztát, aztán bő olajban megsütöd”. Tényleg ennyi az egész? Milyen fánkot és hogyan süt nekünk a héten, Anya a konyhában?

Hááát, ha a nagyimat kérdezed, akkor tényleg ennyi az egész. (nevet)

Anya a konyhában
Adél

Elmesélek egy történetet, hogy mennyire így van. Azt már említettem, hogy erdélyi lány vagyok, és tiniként szinte az egész nyarat a nagyszüleimnél töltöttem. Kadét mama pedig isteni sütiket, palacsintákat, fánkokat készített mindig, amikor ott voltunk. Már fiatal felnőtt voltam, amikor egy látogatás alkalmával kértem a mamát, hogy süssünk fánkot. Ő meg fogott egy tálat szépen belemért csuporral (bögre) valamennyi lisztet, aztán tett hozzá valamennyi cukrot, tejet, élesztőt, pici sót… Én meg csak álltam ott, és néztem, mint az a bizonyos lány a moziban. Persze meg is kérdeztem, hogy:
– Mama, mennyi lisztet tettél?
– Hát úgy érzéssel… – jött is a válasz
– És mennyi cukor kell?
– Amennyit érzel…
Na, itt bukott ki belőlem, hogy: – De mamaaa, én nem érzem…

Persze azóta ez változott valamennyit, a tapasztalat meghozza az érzéseket is, de azért néha felemlegetjük, hogy mennyire nem érzetem akkor….
És hogy visszaérjünk a kérdésedre, csörege és rózsafánk sült nálunk a héten.

– Érdekes, én eddig csak csörÖgének hallottam ezt a típusú a fánkot. Nálatok csörEge? Erdélyből hoztad nevet?
Na látod, ez jó kérdés. Szerintem tájegységenként változik a neve, van, ahol például forgácsfánknak hívják. Én gyerekkorom óta ezen a néven ismerem.

– Tényleg, a forgácsfánkot hallottam én is. De térjünk vissza a receptre.

A kettőnek mi ugyan azt a tésztát használjuk, csak a formázásban térnek el, utóbbi elkészítése talán egy picit pepecselősebb, de gyerekekkel is jó móka elkészíteni.

Felénk így készül:

Hozzávalók:

45 dkg liszt
2 ek. porcukor (én mostanában édesítőt használok, így nálam ½ ek negyedannyi édesítő került bele)
4 ek. rum (az alkohol arra kell, hogy a tészta ne szívja fel az összes olajat) (meg az íze is jó)
1 ek pálinka
6 tojás sárgája
5 ek. tejföl
8 dkg olvasztott vaj
csipetnyi só

A lisztet egy nagy tálba szitáltam, aminek a közepébe egy mélyedést készítettem. Ebbe kerül a többi hozzávaló. Ezeket összegyúrtam addig ameddig szép fényes nem lett a tészta. Állagra egy nem túl lágy tésztát kaptam. Hűtőben pihentettem egy fél órát.
Kétharmadát vékonyra nyújtottam és derelyevágóval rombuszokat vágtam belőle, amiknek a közepét bevágtam, és az egyik csúcsát átbújtattam rajta.
csörögecsörögeEgy magas falu edényben felforrósítottam az olajat, és abban aranybarnára sütöttem őket. Figyelni kell, hogy minél kevesebb liszt legyen a fánkokon, mert attól hajlamos kifutni az olaj.

csörögeA rózsafánkhoz is kinyújtottam a tésztát, és három különböző méretű kört szaggattam, amiket bevagdostam. A köröket tojásfehérjével ragasztottam össze és ugyan úgy sütöttem, mint a csöregét.

csörögeÁltalában amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy. A farsangi szezonnak ugyan vége, de szerintem függetlenül ettől bármikor elkészíthető.

– Kérlek, hagyjatok nekem is. Indulok.