Kezdőlap Hírek Gasztro Anya a konyhában – a húsvéti kalács

Anya a konyhában – a húsvéti kalács

622
0
Kalács

Gyerekkoromban nálunk a kalács nem tartozott a húsvéti asztal elemei közé. Ennek talán az lehetett az oka, hogy anyukám mázsaszám sütött sütit az ünnepekre, így senki sem hiányolt még egy édes ízt az asztalról.

Már felnőtt fejjel csodálkoztam rá, hogy “jé, kalács a sonka mellett?”, és néztem utána, hogy miért is lett a kalács tipikus húsvéti étel. Nem logikátlan a dolog: azért, mert a tésztája finomabb a kenyérnél, és az ünnepi asztalt tisztelték meg vele, az Ünnep fényét emelte. Ma már összeszámolni sem lehet, hányféle kalács létezik, csak fonott kalácsból legalább tízfélét látni az üzletekben, és akkor nem számoltuk a gyűrűs, a szögletes, a téphető, a kakaós, a töltött, a diós-mákos stb. kalácsokat – és ezeken kívül ott vannak még a különböző formában, egyesével készült “mini” kalácsok. Ha jól tudom, ilyesmivel készül az ünnepre Adél is.

– Van oka, hogy a formákat választottad és nem egyben sütöd? Emlék fűz hozzá esetleg?

– A formák azért készülnek, hogy a gyerekeim kedvében járjak. El ne áruld nekik, de szeretek játszani az étellel. Na persze nem úgy, ahogy a gyerekek, hanem kreatívan. Múlt hétvégén például nyuszi formájú amerikai palacsintát kaptak reggelire. De visszatérve a kalácsra, az én gyerekkoromban sem volt jellemző húsvétkor a kalács, már anyuka voltam, amikor a húsvéti asztalra kalács került, de amúgy is gyakran készítek, mert nagyon szeretik. A mini változatok praktikusak, nem kell felvágni, csak felkapják és már mehetnek is. Na meg végtelen bennük a lehetőség. Annyi mindent lehet formázni belőlük.
Most, hogy közeleg a Húsvét, nyuszisra vettem a figurát. Ráadásul nem is a klasszikus kalács recepttel készültem. Túrós minikalácsokat hoztam nektek.

KalácsKészítsétek el ti is, ha van kedvetek!

Recept:

Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg cukor
3 dkg friss élesztő
1 dl tej
50 dkg túró
2 tojás
16 dkg olvasztott vaj
csipet só

A kenéshez:
1 tojás
1 ek tej

A meglangyosított tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A dagasztótálba tesszük a többi hozzávalót, majd ráöntjük a felfuttatott élesztőt. Összekeverjük és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, körülbelül 30 percig kelesztjük.
Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk és annyi szálat sodrunk belőle, ahány állatkát, vagy koszorút szeretnénk készíteni. Én most 28 részre osztottam a tésztát. Így lett belőle nyuszis koszorú és külön nyulacskák is, csokicseppes szemekkel.
A nyuszis koszorúhoz két, körülbelül 20 cm hosszúra sodort rúdra van szükségünk. Ezeket összecsavarjuk és kört formázunk belőlük. A közepébe kerül egy nyuszi, amihez szintén egy kisodort tésztára lesz szükségünk. Ezt félbehajtjuk és csavarunk rajta egyet. A hurokhoz egy kis tésztagolyót teszünk, hogy még jobban hasonlítson egy nyuszira.
KalácsA nyulacskák elkészítéséhez egy kisodort tésztára lesz szükségünk, amit csiga formában feltekerünk. Erre jön egy kis tésztarész, amit bevágunk, így lesznek a nyuszinknak fülei. A popsijához kerül egy kis tésztagolyó, és akkor már csak egy csokicseppre lesz szükségünk, amivel kialakítjuk a szemét, és máris készen van a nyulacskánk.
De formázhatunk madarat, vagy macit, amihez éppen kedvünk van.