Kezdőlap Hírek Arcmaszk-kanapé

Arcmaszk-kanapé

799
0
Tobia Zambotti

Tobia Zambotti Couch-19-re keresztelt különleges alkotása az eldobható maszkok környezetszennyező hatására hívja fel a figyelmet.

Az orvosi maszkokból készült kanapé jéghegyre emlékeztető formájával a szemetelés végzetes következményeire utal. A koronavírus terjedésének lassítása és megelőzése érdekében világszerte kötelező a köztéri maszkviselés, azonban a piacra kerülő maszkok nagy része műanyagrétegekből, egyszeri használatra készül.

Tobia Zambotti
Tobia Zambotti

Az orvosi maszkok komoly környezetvédelmi problémát jelentenek, hiszen speciális hulladéknak számítanak, nem lehet őket a hagyományos módon újrahasznosítani, ráadásul rengeteg eldobott maszk szennyezi a köztereinket.

Tobia Zambotti Zambotti saját hazájában, Olaszországban figyelt fel az egyszer használatos maszkok környezetszennyező hatására, melyre igen kreatív módon hívta fel a figyelmet.

Tobia Zambotti Az alkotási folyamatba a Trento közelében található kisváros, Pergine Valsugana lakosait is bevonta: Zambotti megkérte őket, hogy gyűjtsék össze – a biztonság szem előtt tartásával – az utakon és gyógyászati intézmények körül eldobott orvosi maszkokat.

Tobia Zambotti Az így összegyűlt néhány köbméternyi maszkból lett – egy alapos ózonos fertőtlenítést követően – az átlátszó műanyag huzatú kanapé töltőanyaga. Az orvosi maszkoknak eleve jégre emlékeztető a színvilága, és Zambotti úgy formázta a kanapét, hogy az egy jéghegyre hasonlítson, mely a globális felmelegedés szimbóluma.