Kezdőlap Hírek Kultúra Az imposztor

Az imposztor

Fotók: Farkas Krisztina -
408
0

A József Attila Színház 2022. április 9-én mutatta be Az Imposztor című darabot Bagó Bertalan rendezésében. Spiró György Az Ikszek című regénye – mely Az imposztor alapjául szolgált – a legendás Major Tamás számára íródott, ezúttal szintén egy korszakos színészegyéniség, Benedek Miklós címszereplésével kerül színre.

A történetben a színésznagyság, Bogusławski legendás nevével akarja megmenteni magát az orosz megszállás alatt lévő lengyel népességű város, Vilna színháza. A színész késik, már azt gondolja mindenki, hogy nem jön el és be kell zárják a színházat. Mikor végül mégis megérkezik, kiderül, hogy a lelkesen várt Mester az elvállalt Tatuffe-előadást csupán pénzkeresetnek tekinti, már egyáltalán nem érdekli a színház és a játék. Ebben a szellemben kezd el próbálni és hogy a próbák mit hoznak ki az idős, kissé apatikus művészből, azt senki sem sejthette előre.

A Boguslawskit alakító Benedek Miklós… Elképesztő. Bejön a színre, egy fásult aggastyán, hogy az ember azt sem akarja elhinni, hogy valójában ő az a nagyság, akit annyira várnak és ebből az összetört, a pénzen kívül minden iránt közömbös bácsiból előtör a “vére”, az erre legkevésbé sem fogékony, “vidéki színészeket” megpróbálja gondolkodásra, lelkesedésre, értelmező játékra késztetni… Fantasztikus alakítás, de persze nem szabad elfelejteni: egy színész a körülötte lévő társulat nélkül hiába játszik tökéletesen, nem fogja fenntartani a néző figyelmét. És itt az összes szereplő hozzájárul ahhoz, hogy nézőként egy pillanatra se legyen érezhető az előadás hossza – három felvonás -, mert a figyelem egy pillanatra sem lankad.

Az évadban már csak néhány alkalommal lesz látható az előadás, az ezzel kapcsolatos további információk, szereposztás és jegyvásárlási lehetőség a József Attila Színház honlapján található.

További képek az előadásból: