Kezdőlap Hírek Kultúra Az Operettszínház szerencseszáma

Az Operettszínház szerencseszáma

Fotók: Art&Lens Photography, Juhász Éva -
325
0
„Nine – Kilenc”

Három állótapsos, percekig tombolásos premiert követően aligha maradt kétség afelől, hogy a Budapesti Operettszínház szerencseszáma a kilences lett. A múlt hétvégén bemutatott, három különböző szereposztásban, három különböző stílusban és három különböző jelmez-szettben színpadra állított darab, a „Nine – Kilenc” mindhárom napon hosszas ünneplésbe torkolló tapsvihart aratott a teltházas nézőtéren. A pandémia miatti többszöri halasztást követően tehát szeptember 23-án végre valóban sor kerülhetett a „Nine – Kilenc” premierjére.

„Nine – Kilenc” A formabontó rendezéseiről ismert Jászai Mari-díjas Balázs Zoltán által megálmodott előadás mindhárom Guidoja – Dolhai Attila, Homonnay Zsolt és Szomor György – a saját képére formálta a szerepét, ahogyan a többi szereplő is, s ezt kihangsúlyozzák Németh Anikó jelmeztervező személyekre, nemcsak szerepekre tervezett jelmezei is.

„Nine – Kilenc” „Ha a hármas szereposztást figyelembe vesszük, akkor azt is elmondhatjuk bátran, hogy még soha ennyi musical-sztár hölgy nem szerepelt egy produkcióban, mint most.

„Nine – Kilenc” És ha még azt sem tévesztjük szem elől, hogy Németh Anikó jelmezei személyre szabottan készültek művészeinkre, akkor az is állítható, hogy soha ekkora jelmez-parádé még nem vonult fel ezen a színpadon, mint ebben a produkcióban.” – mondta Kiss- B. Atilla főigazgató.

„Nine – Kilenc” A fentiekből következik, hogy az előadás szereplőinek szinte egy lélegzetvételnyi szünetük sincs: amint a színről eltűnnek, azonnal másik jelmezt kell magukra ölteniük. Egyértelmű tehát, hogy a produkció különösen nagymértékben támaszkodik a “hátországra”: az öltöztetők, fodrászok, sminkesek rengeteg munkájára is hatalmas szükség van a látvány tökéletességéhez.

„Nine – Kilenc” A film és a musical ismerőinek meglepetés lehet, hogy az operettszínházi premieren elhangzott – magyar nyelven először – a „Nine-Kilenc” filmváltozatának három ikonikus slágere: a „Cinema Italiano”, a „Take it All” és a „Guarda la Luna”. A musical történetének negyven éve alatt ez a három dal eddig csak a filmváltozatban volt hallható, s most a zeneszerző, Maury Yeston hozzájárulását adta az élő színpadi előadáshoz.

„Nine – Kilenc” A darab karmesterét, Bolba Tamást idézve: „Ebben a darabban egy színházi zenésznek tudnia kell minden zenei stílusban játszani. A „Nine-Kilenc” musicalben minden dal más karakterű, a szvingtől kezdve a latin diszkóig, a klasszikus recitativóig itt mindenféle zenei stílus megjelenik. Egy végtelenül színes, élvezhető, jól játszható musical.” A dalszövegeket az egyik Guidot alakító Szomor György fordította olaszról magyarra, a „Nine-Kilenc” sztárjai olaszul és franciául is énekeltek.
„Nine – Kilenc” A darab szereplőgárdája olyan népes, hogy hely hiányában felsorolhatatlan, kihagyni bárkit is igazságtalanság volna, így azt javasoljuk, a részleteket a Budapesti Operettszínház honlapján, vagy élőben a színház nézőterén keresse minden érdeklődő.
„Nine – Kilenc”