Kezdőlap Hírek Kultúra Az újrakezdés gyönyörű meséje – Bécsben a Vitéz lélek

Az újrakezdés gyönyörű meséje – Bécsben a Vitéz lélek

Fotók: Eöri Szabó Zsolt #eorifoto -
109
0

Bécsben vendégszerepel a Tamási-emlékév programsorozatához kapcsolódva szeptember 16-án a Nemzeti Színház jelenleg is repertoáron lévő legrégibb előadása. A Vitéz lélek című darabot 2013-ban mutatta be a teátrum, azóta több szereplőcserével, de folyamatosan műsoron tartja. A legújabb „felfrissülés” a bécsi bemutató előtt történt.

Nem véletlenül választotta a 2013-as kezdő évad bemutatkozó darabjának Tamási Áron művét Vidnyánszky Attila, az előadás rendezője. A Nemzeti Színház vezérigazgatója úgy fogalmazott, szimbolikus erejű dráma ez, amely az újrakezdésről, az újraépítkezésről szól. „Megmutatja ez a mű azt is, hogy mi, magyarok mindig képesek vagyunk újra és újra talpra állni, bármilyen csapás is ér bennünket. Képesek vagyunk új korszakot nyitni, ha jó az irány és a kapaszkodók, vagyis az értékek megfelelőek. Az első világháború után játszódik Tamási darabja, egy olyan világban, amelyben a főhős a hitébe kapaszkodva újrateremti az életét, ezt jelképezi a szamár, kereszttel a hátán. A magyarság is mindig ezt teszi, újrafogalmazza önmagát a nagy viharok után.” A rendező szerint bár ritkán játsszák Tamási Áron darabjait, mégis, valahogy mindig jelen vannak a magyar színpadokon, annak ellenére, hogy olyan jelentős szerzők merültek mostanra sajnálatos feledésbe, mint Németh László, vagy Illyés Gyula. A Vitéz lélek a békéscsabai Jókai Színház műsorán is szerepel jelenleg, de több helyen látható az Énekes madár is, időről-időre előkerülnek ezek a darabok. A Tamási-emlékév jegyében született meg a Nemzeti Színház új bemutatója a Tündöklő Jeromos, a Gyulai Várszínházzal együttműködésben – tette hozzá Vidnyánszky Attila –, de nem kell ahhoz különleges alkalom, hogy a színházi alkotók megfürdőzzenek abban a színtiszta forrásvízben, amit az író mondatai felkínálnak. „Valóban csodálatos az a beszédmód, ahogyan Tamási megszólal, a gondolatok tisztasága, költői ereje, ahogyan a lehető legpontosabban fogalmaz a világról. Nagyon magyar ez a megszólalás, nagyon igaz és mély hitből fakad. A színészeknek, az előadás alkotóinak is valóságos feltöltődést jelent most újrafogalmazni, mint ahogy az elmúlt években is azt jelentette, akármerre jártunk az előadással.” – mondta a rendező, hozzátéve, hogy ezek az események mindig önmagukon túlmutatnak, az előadás határon túli bemutatása egyúttal az összetartozásról is szól. Az is jelképesnek tekinthető, hogy a Tamási-emlékév hivatalos záróeseménye a Nemzeti Színház produkciója lesz decemberben.

A Vitéz lélek előadásában több új szereplő is látható, illetve van, hogy régi szereplő kerül új szerepbe. Tóth Auguszta Sári, Ács Eszter Panni szerepében látható, Herczegh Péter pedig a főhőst, Balla Pétert játssza mostantól. A színművész azt mondja, kevésbé tart a bécsi bemutatkozástól, mintha a Nemzetiben kellene játszania, bár ez a figura nagyon hasonló, mint a Tündöklő Jeromosban játszott szerepe. „Már akkor rájöttem, mennyire közel áll hozzám Tamási világa, amikor a Tündöklő Jeromost elkezdtük próbálni. Az az érdekes, hogy tulajdonképpen a Vitéz lélek volt az első előadás, amit a Nemzeti Színházban láttam, amikor felvettek a kaposvári egyetemre, de valahogy akkor nem fogott meg. Aztán, amikor Barta Ági beugrott Boróka szerepébe és újra megnéztem negyedévesként, akkor csodálkoztam rá, milyen gyönyörű ez a darab. Tamási történetei nagyon szerethetőek, ez is egy fájdalmasan szép, szent mese.” – fogalmazott Herczegh Péter.

Az előadás szeptember 16-án látható Bécsben, a Theater Akzent színpadán.

További képek az előadásból: