Kezdőlap Hírek Kultúra Az ünnep tüzénél melegedni – Kölyöknapok a Nemzeti Színházban

Az ünnep tüzénél melegedni – Kölyöknapok a Nemzeti Színházban

Fotók: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház -
348
0

Az utóbbi évek járványhelyzete és az ebből adódó rengeteg nehézség miatt is különösen fontos, hogy ebben az évben valóban tiszta lélekkel, jól készüljünk fel az ünnepre, megtanuljunk örülni mindannak, amink van és elfelejteni a problémákat. Ezekre a gondolatokra összpontosítanak a Nemzeti Színház Kölyöknapjai az adventi időszakban. Az ingyenes családi rendezvényeken koncertekkel, prózai-, zenés- és bábelőadásokkal, kézműves foglalkozásokkal, betlehemezéssel, jótékonysági gyűjtéssel is várja az érdeklődőket a teátrum.

Az évek óta hagyományosnak számító Kölyöknapok idei adventi sorozatának előfutára lesz november 21-én egy igazi őszbúcsúztató program. Ezen a vasárnapon 9 óra 30 perctől 11 óráig kukoricacsuhé-díszeket és mézeskalácsot is készíthetnek a kicsik, de lehetőségük lesz 11 órától megnézni a János vitéz előadást, illetve akár az ebben szereplő jelmezeket is felpróbálhatják majd.
Az első adventi vasárnapon, november 28-án szintén 9 óra 30 perctől a Klárisok zenekar koncertje, valamint a Gobbi Hilda Stúdiószínpadon, a gyertyagyújtás után a Leánder és Lenszirom előadás várja az ünnepre készülőket, emellett természetesen ekkor is lehet majd különböző kézműves díszekkel foglalatoskodni a színház közönségforgalmi tereiben, ahol különleges hangszerek készítésére is lehetőség nyílik Wittek Béla hangszerkészítővel.
Az ünnepváró második vasárnapon, december 5-én, a Kaláka együttes ad koncertet a gyertyagyújtás után fél 10-től, 11 óra 30-ig. 12 órától a Hajóorrban a holládi bábtáncoltató betlehemessel és egy székely betlehemes játékkal ismerkedhetnek meg azok, akik ellátogatnak a programra. December 12-én, a harmadik adventi vasárnapon szintén lesz betlehemes csoport, mégpedig a debreceni görög katolikus hagyományőrzők elevenítik fel a karácsonyi ünnepkör tradícióit 12 órától. Előtte, 10 órától a már megszokott kézműves foglalkozások várják a gyerekeket. 12 órától az Aranyszamár Színház karácsonyi témájú bábos játékát nézhetik meg a kíváncsiak.
Az utolsó vasárnapon, december 19-én a kézműves alkalmakon túl, 11 órától a Magyar Népmese Színház Karácsonyi bábos betlehemes előadásán és 12-től a gencsapáti betlehemezők játékán vehetnek részt a programokra érkezők.

Az adventi Kölyöknapok előadásai ingyenesek, de internetes foglaláshoz kötöttek, a regisztráció a Nemzeti Színház honlapján elérhető. A Nemzeti Színház adventi Kölyöknapjaira az adakozó kedvűek különböző hasznos holmikat is hozhatnak a rászoruló gyerekeknek, például tartós élelmiszert, tisztálkodószereket, játékokat lehet adományozni a Reménycsillag Gyermekeinkért Alapítványnak.