Kezdőlap Hírek Kultúra Barátom, Harvey a Vígszínházban

Barátom, Harvey a Vígszínházban

Fotók: Vígszínház - Dömölky Dániel -
498
0

Egy óriási fehér nyúl, aki csak egy ember számára létezik, ám ha az előadás jól működik, akkor ezrek és ezrek láthatják esténként – kicsit mindenki a saját fantáziája szerint. Mary Chase Pulitzer-díjas vígjátéka, a Barátom, Harvey a mai napig az egyik legtöbbet játszott Broadway-előadás. Sikerének titka különös humora mellett az a felismerés, hogy bármelyikünknek jól jönne egy olyan igazi barát, mint amilyen Elwoodnak Harvey, aki feloldja a magányt, segít elviselni a csalódásokat és a többi embert, vagyis összességében az életet. A Barátom, Harvey-t április 9-én mutatják be a Vígszínházban Valló Péter rendezésében.

Az amerikai Mary Chase 1944-ben írta meg a titokzatos Harvey történetét, amit még abban az évben be is mutattak a Broadwayn, majd 1950-ben James Stewart és Josephine Hull főszereplésével nagysikerű film is készült belőle. A Barátom, Harvey Magyarországon először 1963-ban a Vígszínházban került színpadra Várkonyi Zoltán rendezésében, Páger Antal, Bulla Elma, Latinovits Zoltán, Bilicsi Tivadar és Nádasi Myrtill főszereplésével. 59 évvel később pedig Valló Péter rendezésében születik újjá az előadás. „Már nagyon hiányzott a Vígszínház repertoárjából egy klasszikus vígjáték. Arra törekedtünk, hogy olyan darabot válasszunk, ami azon túl, hogy könnyedséget, napsütést hoz a nézők lelkébe, valami fontosat is megfogalmaz, amit mindenki magával tud vinni. A Barátom, Harvey pedig az egyik legalapvetőbb üzenetet közvetíti, amit ma színházban el lehet mondani. Egy elidegenedett és frusztrált közösségben van egy ember, aki lát egy nagy fehér nyulat. Elwood és Harvey együtt jönnek-mennek, kocsmákban iszogatnak, beszélgetnek. Szemmel láthatóan jól érzik magukat minden helyzetben, amibe kerülnek. Tehát a viselkedésük pontosan a szöges ellentéte annak, amit ma a társadalmunkban tapasztalunk, a teljes elidegenedésnek. Bízom benne, hogy azok az emberek, akik megnézik az előadást, kapnak valamifajta – ha nem is követhető, de mintaként szolgáló – receptet arra, hogy mi a magány ellenszere: nyitottan, empátiával és érdeklődéssel kell fordulni az embertársaink felé” – emeli ki Valló Péter, rendező.

A bonyodalmakból egy ember, Elwood P. Dowd mit sem tapasztal. Sőt, derűsen osztogatja névjegykártyáit, és akit csak lehet meghív vacsorára… „A darabban, annyi szeretet van, hogy csak folyamatos mosollyal az arcon lehet hallgatni, olvasni és remélhetőleg nézni is. Mindannyiunknak rengeteg dolga van Harveyval, aki mindenféle varázslatra képes. Kiemel minket a napi rutinból és a folyamatos megfelelni akarásból. Megmutatja, hogy nem ott vannak az élet fontos dolgai, ahova évtizedek óta sorakoztatjuk őket. Elmegyünk egymás mellett, és a saját életünk mellett is egy pillanat alatt, ha nem vagyunk résen. Ha jól tesszük a dolgunkat a színpadon, előadás közben mindenkinek meglesz a maga nyúlképe. A maga Harveyja” – meséli Rudolf Péter.

A Barátom, Harvey Bagossy Levente díszletei között, Benedek Mari jelmezeivel kerül színre április 9-től és a Vígszínház következő, 2022/2023-as évadának első bérletes előadása lesz. Szereposztás és további információ a Vígszínház honlapján található.

További képek az előadásból: