Kezdőlap Hírek Kultúra Befektetőket hív partnerül a Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány

Befektetőket hív partnerül a Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány

Fotók: Gordon Eszter, Nikolaj Lund -
316
0

A zenei élet kiválóságainak összefogásával magyar mesterhangszereket ajánl befektetésre a Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány. A cél a meglévő hangszerpark bővítése, ezáltal fiatal művészek támogatása. Az alapítóhoz, Fischer Ádámhoz, többek közt Kovács János és Vásáry Tamás karmester, valamint Oláh Vilmos és Rolla János hegedűművész és José Cura világhírű tenor is csatlakozott.

A járványhelyzet miatt váratott magára a nyilvános bejelentés, jóllehet, a Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány már tett érdemi lépéseket a pályakezdő művészek támogatására. Fischer Ádám Kossuth-díjas karmester, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője 2018-ban vehette át a Prima Primissima Díjat, amelynek honoráriumát 2019-ben felajánlotta az általa létrehozott alapítvány működtetésére. A Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány missziója a világon is unikumnak számító magyar hegedűművészet és hegedűkészítés propagálása és támogatása hazai és nemzetközi szinten, ezzel együtt pedig fiatal zenei tehetségek mentorálása. Az Alapítvány magyar hangszerkészítők mesterhegedűinek használatát biztosítja a pályakezdő művészek számára, akiknek sorsfordító lehetőség olyan minőségű hangszerhez jutni, amely eszköz lehet a legmagasabb színvonalú felkérések elnyeréséhez.
A Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány 2022-től befektetőket hív partnerül. A mesterhangszerbe történő műtárgybefektetés szimbóluma mindannak, amit a magyar klasszikus zene képvisel: kulturális jelentőség, évszázados hagyomány, nemzetközi szintű elismertség.
A patronálni kívánt művészek és a legmagasabb minőségű hangszerek kiválasztásáról szakmai grémium dönt. Fischer Ádám mellett részt vesz a folyamatban Oláh Vilmos Emmy-, Liszt-, Lajtha- és Dohnányi-díjas hegedűművész, az alapítvány kurátora, Vásáry Tamás, A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, Kovács János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, José Cura világhírű operaénekes, zeneszerző, karmester, Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész, érdemes művész, Riccardo Frizza karmester, Szecsődi Ferenc, Liszt-díjjal kitüntetett hegedűművész, érdemes- és kiváló művész, valamint Tachiki Shigeru brácsaművész, a JASTA elnöke.
A legkiválóbb magyar hangszerkészítő Nemessányi Sámuel volt. Az alapítvány által kiválasztott mesterek, akiknek a hangszereit befektetésre kínálják, mind Nemessányi és híres utódai, Pilát Pál, Spiegel János, Sáránszky Pál tradícióit követik, a befektetésre ajánlott hegedűk a legkiválóbb műhelyekből származnak.
„A hazai készítésű mesterhegedűk, vásárlói árukhoz képest, jelentős értéknövekedést érnek el a nemzetközi koncertpódiumokon való használatuknak köszönhetően – emelte ki Oláh Vilmos, az Alapítvány kurátora. – A világ élvonalába tartozó művészek által bejátszott hangszerek értéke megsokszorozódik.” A 90-es években egy Nemessányi-mesterhangszer 3-5 millió forintba került, míg mai áron 50 millió forint körüli értéken jegyzik. Egy kortárs magyar mesterhegedű akkoriban 150.000 forint körüli áron kelt el, 2022-ben pedig már 4-6 millió forint az értéke.
A hangszerbe történő befektetések értéke minimum hússzorosára nőtt az elmúlt évtizedekben a nemzetközi színtéren is. Egy 1984-ben 1 millió dollárt érő Stradivari-hangszer 2022-ben kb. 25 millió dollárt ér.
A Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány tervei között országos és határon túli hangszerismertető turnék szervezése, a 2023/2024-es évadtól pedig világkörüli turnék megvalósítása is szerepel, valamint a befektetői kör bővítésén túl a támogatandó fiatal művészek bemutatása és a magyar hangszerek megismertetése a támogatói körökkel.
További részletek és a támogató művészek személyes üzenete megtalálható a Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány honlapján.