Kezdőlap Hírek Kultúra Best of Dolhai

Best of Dolhai

Fotók: Art&lens -
66
0

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon adott telt házas koncertet Dolhai Attila, így ünnepelve meg operettszínházi pályafutásának húszéves évfordulóját. A közel háromórás esten részletek csendültek fel azokból az előadásokból, amelyek meghatározták a művész karrierjét, de nem hiányozhattak a repertoárból a saját szerzemények sem, sőt a jelenlévők ízelítőt kaphattak a Budapesti Operettszínház most készülő új előadásából, Az Orfeum mágusából is.

A július 20-i koncerten, melyre már hetekkel korábban elkeltek a jegyek, különleges hangszerelésben szólaltak meg a dalok, hiszen a fúvósokkal kiegészült Sturcz Szmollbend mellett színpadra állt Dolhai Attila saját zenekara is, az est fényét pedig táncos-vokalisták – Szabó Dóra, Szente-Laboda Zsanett és Czuczor Dávid – emelték.

A koncert a művész gazdag életútja mentén épült fel: a dalokon keresztül a közönség megismerhette, hogy hogyan lett egy zenélni vágyó vidéki fiúból az ország egyik legnépszerűbb zenés színésze, és miközben sikert sikerre halmozott a karrierjében, lázadó rockerből büszke családapává vált. Az „időutazást” archív videóbejátszások, interjúrészletek és fotók segítették, a dalok közti átkötőkből pedig nem hiányozhattak a múlt humoros emlékei, az útkeresés pillanatai sem.

Már a koncert elején felcsendültek az első címszerep, a Mozart! ismerős dallamai, melyet egy operettblokk követett, a műfaji sokszínűséget hirdetve. Nem kellett sokat várni a népszerű musicalekre sem, melyeknek egy-egy dalához vendégművészek is csatlakoztak.

Vágó Zsuzsival, akivel megannyi emlékezetes előadásban játszottak együtt, ezúttal a Miss Saigon legismertebb slágerét, a Szóló szaxofont adták elő. A művésznő még kétszer visszatért a színpadra: a Rudolf Ez most más című dala mellett szólóban is hallhatták őt a nézők a Mozart! Forog a táncában.

Az estből nem maradhattak ki azok a darabok sem, amelyekkel pályája során Dolhai Attila többször is találkozott: ilyen volt például az első felvonás záróakkordjaként megszólaló Jézus Krisztus Szupersztár, a Jekyll és Hyde, vagy éppen az Elisabeth, amelyben az elmúlt húsz évben Rudolfként és Halálként is láthatta őt a közönség.

Ekkor – és az este folyamán még több alkalommal – Janza Kata is színpadra lépett, akinek neve összeforrt Elisabeth szerepével, és aki oly sokszor volt Dolhai Attila partnere egy-egy produkcióban.

A múlt mellett a művész a jövőbe is tekintett. Ősbemutatóként kerül színre 2023 novemberében a Somossy Károly életéből készülő operett, Az Orfeum mágusa, melynek egyik betétdalát a Margitszigeti Szabadtéri Színpad közönsége is megismerhette.

A koncert második felében a jelené volt a főszerep, részletek hangzottak el az Operettszínház jelenleg is futó előadásaiból, a Monte Cristo grófjából és a Jekyll és Hyde-ból, de az idén negyvenéves István, a király egyik betétdala, a Szállj fel szabad madár is nagy sikert aratott a nézők körében.

Az este csúcspontját a saját szerzemények jelentették, először a Magyar Mozgókép Díjra jelölt Örök hűség gyönyörű áriája, a Hol vagy bátyám? csendült fel Dolhai Luca előadásában, majd a film egyik legnépszerűbb dala, a Lesz még ez az a föld szólalt meg új hangszerelésben.

A Genezis album dalai méltó lezárást jelentettek a jubileumi koncertnek, melynek ráadásából nem hiányozhatott a Rómeó és Júlia legismertebb dala, a Lehetsz király sem. A művész végül a Ha volna kedved című dallal búcsúzott a közönségtől, arra bíztatva őket, hogy ünnepeljenek vele a nyár további koncertjein is.