Kezdőlap Hírek Kultúra Charlie Chaplin unokája a Nagyvárosi fények díszvendége

Charlie Chaplin unokája a Nagyvárosi fények díszvendége

Fotók: Farkas Krisztina, Juhász G. Tamás -
297
0
Nagyvárosi fények

Charlie Chaplin unokája, Aurélia Thierrée színésznő volt a Játékszín vendége a Nagyvárosi fények című Chaplin-adaptáció október 3-i díszelőadásán, melynek apropója, hogy a produkció hat díjat nyert el az idei Vidor Fesztiválon. Az elismeréseket szeptember 26-án vették át a művészek és az alkotók.


Nagyvárosi fények Az idei nyíregyházi színházi szemlén kihirdetett hat elismerést a fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház igazgatója, Kirják Róbert a Játékszínben adta át szeptember 26-án. A Nagyvárosi fények című produkció elnyerte a legjobb színpadi előadásért járó elismerést, Szente Vajk a legjobb rendezésért, Nagy Sándor a legjobb férfi alakításért, Rákay Tamás a legjobb díszletért vehette át a díjat, Kovács Yvette Alidát a legjobb jelmezért díjazták. A VIDOR különdíját a Játékszín teljes stábja kapta a legkiemelkedőbb csapatmunkáért.
Nagyvárosi fények Október 3-án díszelőadást tartottak a stáb és az előadók tiszteletére. Az előadáson Bank Tamás igazgató meghívására Charlie Chaplin unokája, Aurélia Thierrée francia színésznő is megjelent. Néhány mondatban köszönetet mondott a színháznak és a stábnak az előadásért.
Nagyvárosi fények Bank Tamás elmondta, hogy a nyári előadásra való felkészülés extra erőfeszítést kívánt valamennyi résztvevőtől. A különleges színrevitelt, a néma játékot és a Túri Lajos Péter koreografálta, taktusra kidolgozott mozgást újra kellett tanulniuk a második zárlat után. “Kaotikus élethelyzetben, két járványhullám között született a produkció, így el sem indulhatott egy olyan széria, amely normális körülmények között érlel egy előadást, összecsiszolja az energiákat” – fogalmazott, s hozzátette: a hat díjjal jutalmazott produkció megérdemli a Játékszín elismerését is.
Chaplin 1931-ben forgatott, azonos című némafilmjének színpadi adaptációja Szente Vajk negyedik rendezése volt a Játékszínben. Ezúttal egy unikális előadást álmodott színpadra: fekete-fehér látványvilág, zenére kidolgozott mozgássorok és a némafilmek stílusát idéző színészi játék jellemzi a színrevitelt, melyhez Gulyás Levente komponált zenét.
„A színházban mindig az innovációt kell keresni, ami megújítja azt a formanyelvet, amit előadóművészetnek nevezünk” – mondta a bemutató előtt a rendező. – „A Chaplin korabeli színjátszás eszközei megváltoztak már, épp ezért lehet ma újra izgalmas a néma történetmesélés.” Szente Vajk kiemelte: Charlie Chaplin kétségtelenül a filmművészet egyik letéteményese, a mai filmes- és vicctechnikák mind tőle erednek, személye és alkotói munkássága megérdemli a mai emberek figyelmét is.
Nagyvárosi fények A főszerepben Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián és Kovács Gyopár, sok-sok további szerepben Zsurzs Kati, Csonka András, Gáspár Kata és Túri Lajos Péter lép színpadra. A színrevitelt Zólyomi Zsolt parfümőr illatkompozíciói egészítik ki – az illatok az előadás egyes pontjain a cselekményhez kapcsolódó asszociációkat erősítik.

Nagyvárosi fények Szente Vajk mosolyogva hívta fel a figyelmet arra a furcsaságra, hogy a szavaknak mennyire nincs fontosságuk. Tény, hogy az előadás két órájában egyetlen szó sem hangzik el a színpadon, a néző mégis minden mozzanatot tisztán megért.
Nagyvárosi fények A Nagyvárosi fények folyamatosan műsoron lesz a Játékszín 2021/2022-es évadában.