Kezdőlap Hírek Kultúra Eger szuperhősei az MVM Dome-ban

Eger szuperhősei az MVM Dome-ban

Fotók: Eöri Szabó Zsolt #eorifoto, Farkas Krisztina -
313
0

Újabb gigaprodukcióra készül a Nemzeti Színház társulata és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. 2022. október 20-án mutatják be az MVM Dome-ban az Egri csillagok előadását, amely a két kulturális intézmény együttműködésével valósult meg 2018-ban. A helyszínen tartott sajtóbejáráson az is kiderült: szinte új előadás születik meg az új, minden eddiginél hatalmasabb térben.

Az MVM Dome-ban új díszletek között mutatja be a társulat a produkciót október 20-án. A hatalmas díszletelemekkel 8 kamion érkezik majd az előadásra, az impozáns darabokat összesen 13500 fémlemezke borítja. A 1800 négyzetméteres játéktéren három részben láthatja majd az előadást az összesen 6359 néző, az ülőhelyek mellett 12 kerekesszékes helyet is kialakítanak. Összességében mintegy 10 normál színházi előadás közönsége fogja megtölteni a csarnokot. A bejáráson Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a produkció rendezője elmondta, az Egri csillagok a teátrum egyik legsikeresebb előadása, több mint 50-szer játszották már. 2019-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy a mostanában épült, korszerű stadionokat érdemes lenne kultúrával is megtölteni – tette hozzá a direktor –, de közbejött a koronavírus. A díszletek elkészültek (Székely László tervezésében), de gyakorlatilag újra kell rendezni az egészet, hiszen más megszólalást, más gesztusokat igényel egy ekkora tér. Vidnyánszky Attila elmondta azt is, erről a léptékről vannak már korábbi tapasztalatok, hiszen a Csíksomlyói passiót mintegy 30 ezer ember jelenlétében játszották el Csíksomlyón, a hegynyeregben. Izgalommal, lelkesedéssel telve várja a társulat az októberi bemutatkozást.

Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője, az előadás társrendezője kiemelte, nekik sem ez az első gigaprodukciójuk, de ehhez a térhez további táncosok bevonására van szükség. Beszélt arról, hogy 2013-ban, a Körhintával kezdődött az együttműködés a Nemzeti Táncegyüttes és a Nemzeti Színház között, amit a mostani előadás megkoronázhat. A koreográfus úgy fogalmazott, az Egri csillagokban minden benne van, a magyarság, a hit, ezért minden fiatalnak találkoznia kell ezzel a kivételes történettel. A Bornemissza Gergely szerepében látható Berettyán Nándor arról beszélt, egészen más érzés ennyi ember előtt játszani, mint a színházban, fantasztikus élmény, de nagy felelősség is. Hozzátette: évezredekkel ezelőtt már összeért a színház és a sport tereinek evolúciója, és ez nem véletlen. A regényről szólva azt mondta, soha nem kérdőjeleződött meg, hogy ezt a fiatalok kezébe kell adni kötelező olvasmányként, mert ez a magyarság közös története, enélkül ma nem lennénk ugyanazok, akik vagyunk. A COVID után különösen példaértékű lesz, hogy ilyen szép történettel színházba lehet csalogatni a tömegeket – tette hozzá a színművész.

Az MVM Dome-ot üzemeltető cég, a Sportfive Hungary vezérigazgatója, Igaz András azt hangsúlyozta, nagyon fontos pillanat lesz, hogy a színház is beköltözik a csarnokba. A multifunkcionális létesítmény technikai paraméterei lehetővé teszik, hogy sportmérkőzéseket, koncertet, vagy akár színházi előadást is minden igényt kielégítően befogadjon. Három hónapja vették át a kezelési jogot Ferencvárostól, most is nagy lendülettel töltik meg a naptárat, amelyben nagyon fontos pillanat lesz a Nemzeti Színház októberi produkciója.
A bejáráson készült interjúban Vidnyánszky Attila elárulta, nem lesz egyszerű feladat egy 12×20 méteres térből most egy 70-80 méter széles, hatalmas térbe áthelyezni a produkciót, amely 3 óra 20 percből 2 óra 20 percre rövidül, így szinte újra kell rendezni. Nagy munka vár a koreográfusokra is, hiszen legalább kétszáz táncossal egészül ki a mostani együttes. Vidnyánszky Attila felidézte, katartikus pillanatot éltek át a színészek és az alkotók, amikor Csíksomlyón megtelt a hegyoldal, és most is ez várható. „Az Egri csillagok adaptációját a Nemzeti Színházban eddig mintegy 30 ezren látták, ennyi gyerekből lett kicsit „egri vitéz”, és azt remélem, még sok tízezret szólítunk meg ezután is.” – mondta a direktor.