Kezdőlap Hírek Kultúra Európai inspiráció

Európai inspiráció

Fotók: Liszt Ferenc Kamarazenekar -
313
0

A legismertebb hazai kamarazenekar minden koncertjén kinyílik egy képzeletbeli ablak, ahonnan kitekinthet a közönség a nemzetközi zenei élet folyamataira, irányzataira és persze a trendekben kulcsszerepet játszó művészekre. Egyre gyarapodó rajongótáborukat a Zene világnapján, október 1-én várják először a klasszikus zene szentélyébe, majd 2023. januárig további három, különleges bérleti koncertre kerül sor.

A zenei ünnephez kötődő nyitóhangversenyen az együttes világklasszis művészeti irányítójával, Várdai István csellóművésszel igazi bravúrra készül: két népszerű Haydn-csellóverseny után, nagyzenekarrá bővülve, Várdai vezényletével, Beethoven monumentális Eroica-szimfóniáját szólaltatják meg. A Liszt Ferenc Kamarazenekar reflektorfénybe állítja, amit művészi hitvallása alapjainak tekint: a klasszikus zene örökérvényű szépségét és a fiatal művészek szakmai segítését. A Mesterjáték-projekt keretében a szimfónia előadásakor köztük ülnek majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, a mentorált, tehetséges ifjú zenésztársak. (2022. október 1. 19.30)

A második koncert a világ leghíresebb szerenádjával, Mozart Kis éji zenéjével indul, amit Mendelssohn op. 25-ös, g-moll zongoraversenye követ. Két olyan közönségkedvenc művet választottak tehát, melyeknél – pont a népszerűségük miatt – alaposan meg kell küzdeni a sikerért. Az együttes angol vendége, Benjamin Grosvenor először lép fel Budapesten azután, hogy a nemzetközi zenei élet legjelentősebb helyszínein már nagy sikert aratott érzékeny, kiforrott zongorajátékával. A szünetről visszatérő közönségre egy zenei kuriózum vár: Arenszkij 1895-ös keltezésű vonósnégyesét hallhatják, vonószenekari változatban.
(2022. november 9. 19.30)

A bérlet következő előadásáról Tfirst Péter koncertmester a következőket nyilatkozta: „Számomra ez a koncert a legizgalmasabb a sorozatban, a zenekar számára meg talán ez lesz a legnagyobb szakmai kihívás”. A műsorra tűzött Hartmann-kamaraconcerto kapcsán még zajlik a kutatás, feltételezhetően magyarországi bemutatóként hangzik majd el.
Liza Ferschtmann, a Beethoven-hegedűverseny szólistája az európai klasszikus zenei élet egyik meghatározó alakja, kiemelt szerepet kap a koncerten, szólójátéka mellett vezeti is zenekart, a különleges zenekari felállást igénylő Hartmann-műben pedig együtt „kamaráznak”. A klarinétszólóra a spanyol Pablo Barragán, a Barenboim-Said Alapítvány professzortanára érkezik Budapestre.
(2022. december 4. 19.30)

Emmanuel Pahud magáénak tudhatja azt a legnagyobb szólistákra jellemző erényt, hogy nem egyszerűen eljátssza az adott művet, hanem elmeséli. A briliáns technika, a virtuozitás persze feltétele ennek, de színpadi varázsának, érzékszerveinket lekötő erős jelenlétének a magával ragadó zenei mesemondó szerep az oka. Hogy ez a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen különösen jól működik, azt már több nagysikerű koncert is bizonyítja. Műsorukban a romantika lesz a fő irányvonal, Schumann, Mendelssohn, Fauré és Franck egy-egy, a formációhoz átalakított művével. Az együttes világhírű fuvolaművész vendégével zárja Zeneakadémia-bérletét, de egyben ez az esemény nyitja meg a megalakulásának 60. évfordulóját ünneplő kiemelt rendezvények sorát. (2023. január 16. 19.30)