Kezdőlap Hírek Kultúra Feltámadás – nagypénteki koncert az Operettszínházban

Feltámadás – nagypénteki koncert az Operettszínházban

Fotók: Mahunka Balázs -
90
0

„A zene fenséges ajándéka Istennek” – idézte Luther Mártont Cselovszky Ferenc esperes, evangélikus lelkész 2021-ben a Budapesti Operettszínház Ave Maria című gálája előtt. Az Operettszínház tovább folytatja lélekemelő misszióját.
A nagypénteki Feltámadás koncerten fellépnek a teátrum sztárjai: Fischl Mónika, Ninh Duc Huang Long, Süle Dalma, Vadász Zsolt és Pete Ádám, a Budapesti Operettszínház Zenekara és Énekkara, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei. A koncertet Pfeiffer Gyula, a Budapesti Operettszínház főzeneigazgatója vezényli majd. Az ünnepi műsor második részében – a tavalyi hatalmas sikerre való tekintettel – újra elhangzik Webber Requiem-je, az első részben pedig klasszikus alkotások részletei fognak felcsendülni.
Az elsősorban musical szerzőként ismert Andrew Lloyd Webber (Jézus Krisztus szupersztár, Az operaház fantomja, Macskák, Evita) az édesapja halálának emlékére írta Requiem című művét. A teátrum a hatalmas sikerre, a koncertet követő könnyes állótapsra való tekintettel folytatja lélekemelő misszióját és a darabot a Feltámadás című koncerten tűzi ismét műsorra Nagypénteken. A szakrális koncert második felében hangzik fel a Requiem, az első részre tervezett, az ünnephez kötődő klasszikus művekről Pfeiffer Gyula főzeneigazgatót kérdeztük:
„Bach János passiójának nyitókórusával indítunk, majd Verdi I lombardi című művéből is felcsendül a Jeruzsálem kórus. Előadunk egy részletet Kodály Zoltán Jézus és a kufárok című acapella kórusművéből is. Érdekesség, hogy ezt a járványhelyzet előtt már megtanulta az énekkar, de nem volt alkalmuk előadni”
Mozart c-moll miséjéből is elhangzik majd a Laudemus te ária, nagyszerű koloratúrszopránunk, Süle Dalma előadásában, Vadász Zsolt pedig Dvořák Stabat materéből énekel egy áriát. Liszt Krisztus oratóriumából Jézus monológja hangzik majd el, Pete Ádám előadásában, illetve egy francia zeneszerző, Dubois Krisztus hét szava a keresztfán című művéből is hallhat részleteket a közönség.