Kezdőlap Hírek Nagyvilág Fogkrémek és szájvízek a COVID-19 megbetegedést okozó vírus ellen

Fogkrémek és szájvízek a COVID-19 megbetegedést okozó vírus ellen

369
0
Colgate

Laboratóriumi vizsgálatok szerint a cinket vagy ónt tartalmazó fogkrémek, illetve a cetil-piridinium-klorid (CPC) tartalmú szájvizek 99.9%-ban semlegesítik a COVID-19-et okozó vírust. A vizsgálatok a Colgate kutatási program részét képezik, amely keretén belül megfertőződött embereken végeztek klinikai vizsgálatokat, hogy felmérjék a szájápolási termékek hatékonyságát a szájban megtalálható vírus mennyiségének csökkentésében, amely hozzájárulhat a COVID-19-et okozó vírus terjedésének lassításához.

A laboratóriumi vizsgálatokban – amelyekben elsőként vizsgáltak fogkrémet – a Colgate Total és a meridol fogkrémek 2 perc után semlegesítették a vírus 99.9%-át. A Colgate Plax és Total szájvizek már 30 másodperc után hasonlóan hatékonynak bizonyultak a vírus semlegesítésében. Az októberben befejezett vizsgálatokat a Rutgers New Jersey Medical School (NJMS) Közegészségügyi Kutató Intézetével és a Regionális Biológiai Biztonsági Laboratóriumokkal együttműködve végezték.

ColgateAz eredmények azt mutatják, hogy egyes fogkrémek és szájvizek segíthetnek csökkenteni a SARS-CoV-2 vírust, amely a COVID-19 megbetegedéseket okozza, azáltal, hogy ideiglenesen csökkentik a szájban található vírus mennyiségét. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja szerint a vírus cseppfertőzés útján terjed, tehát amikor egy fertőzött személy köhög, tüsszent, énekel, beszél vagy levegőt vesz.

“Klinikai vizsgálataink korai szakaszában járunk, de az előzetes laboratóriumi és klinikai eredményeink nagyon ígéretesek” – mondta Dr. Maria Ryan, a Colgate klinikai igazgatója. “Jóllehet, a fogmosás és a szájvizes öblögetés nem számítanak kezelésnek, illetve nem nyújtanak teljes körű védelmet, segíthetnek a vírus továbbadásának csökkentésében és terjedésének lassításában, kiegészítve a maszkviselés, szociális távolságtartás és a gyakori kézmosás által biztosított védelmet.”

ColgateDr. David Alland, a Fertőző Betegségek divízió vezetője és a COVID-19 Elhárítási és Pandémiás Felkészültségi Központ (CCRP2) igazgatója, aki Dr. Pradeep Kumar és Dr. Riccardo Russo orvos kollégáival a Rutgers NJMS tanulmányt vezette, a következőket mondta: “Tekintettel arra, hogy a nyál olyan mennyiségű vírust tartalmazhat, mint ami az orrban és a torokban található, valószínűsíthető, hogy a szájból származó SARS-CoV-2 vírus hozzájárul a betegség továbbadásához, főként tünetmentes fertőzött személyeknél, akik nem köhögnek. Ez alapján a szájban lévő vírus mennyiségének csökkentése segíthet megakadályozni a vírus továbbadását a szájápolási termékek hatástartama alatt.”

ColgateA laboratóriumi vizsgálattal párhuzamosan a Colgate szponzorált egy további klinikai vizsgálatot is, amelyben mintegy 50 fő COVID-19 fertőzött, kórházban ápolt személy vett részt. Ez a tanulmány kimutatta, hogy a Colgate Total (CPC-vel és cinkkel), a Colgate Peroxyl és a Colgate PerioGard szájvizek** átmenetileg jelentősen csökkentik a vírus mennyiségét a szájban. A kutatók decemberben tervezik megosztani eredményeiket. További, a Colgate által támogatott klinikai kutatások a fogkrémről és a szájvízről folynak a Rutgers-ben, a brazíliai Sao Paulo-i Albert Einstein Intézetben, az Észak-Karolinai Egyetemen és a Chapel Hill Adams Fogorvosi Iskolában, mintegy 260 fő COVID- 19 fertőzött bevonásával.