Kezdőlap Uncategorized Gömöri András Máté a Fat Pig-ben

Gömöri András Máté a Fat Pig-ben

Fotók: Ifj. Nagy György -
279
0

Nem sokkal azután, hogy 2022. május 1-én Debrecenben megrendezésre került az IPF Erőemelő Magyar Bajnokság, ahol a tavalyi eredményes debütálását követően idén is a nevezők között volt a már profi testépítő kártyával rendelkező Gömöri András Máté, május 28-tól június 16-ig beugróként láthatják őt a színházba járók a Karinthy Színház és a Budapest Playhouse sikerdarabja, a Fat Pig főszerepében.

A Fat Pig kapcsán Gömöri András Máté mesélt a Karinthy Színházzal való kapcsolatáról, a szerepfelkérésről és a karakterformálás mozzanatairól:
“Először akkor jártam a színházban, amikor bemutatták Molnár Ferenc: Az ördög című előadást Balikó Tamás rendezésében. Akkor volt egy olyan benyomásom, hogy ez a színház a „nyúl ürege”, egy igazi varázslatos kis hely. Volt benne valami nagyon vonzó, kicsit olyan, mint egy rejtekhely. Az előadás közben megfogalmazódott bennem, hogy nagyon szeretnék egyszer itt játszani. Majd sok-sok év után egyszer csak Böhm György felhívott és felkért, hogy játszak a Félőlény című előadásban. Ez volt az első előadásom a Karinthyban és Balázs Andival is. Ő az Irodaszörnyet alakította, én pedig Csatangot. Emlékszem milyen jó hangulatúak voltak a próbák és az előadások. Nagyon szeretetteljes emlékek kötődnek a színházhoz, nagyon szeretek ott játszani, amikor belépek az ajtón olyan érzésem van, mintha hazaérnék.
A Fat Pig, Kövér disznó, egy futó előadás, amit nemrég mutattak be. A darab kreatív producerei a Budapest Playhouse alkotói, Iványi Árpád és Réti Barnabás. Barni régi jó barátom és éppen egy kardióedzés közben csörgött rám, hogy tudunk-e beszélni egy kicsit. Mesélt erről a darabról, amivel amúgy én akkorra már találkoztam, és mondta, hogy előállt egy helyzet, be kellene ugrani a férfi főszerepbe. Még hozzátette, hogy rengeteg szöveg, de szerinte nekem való lenne. Gyorsan sikerült megállapodni és kezdetét is vette a gyors tanulás. Megkaptam a szövegkönyvet, picivel több, mint hatvan oldal és összesen egy jelenetben nem vagyok benne, ami azt jelenti, hogy irgalmatlan mennyiségű szöveg. Szerencsére a napi sorozatok miatt hozzá vagyok szokva a gyors tanuláshoz. Az előadásnak van egy elég komoly mondanivalója és üzenete. Igazi botránydarab. Az ereje a témájában és az aktualitásában van. Egy olyan jelenséget, élethelyzetet és történetet dolgoz fel, amit kerülni szoktunk. Tom helyzetéből nézve ott van egy nő, aki szerinte szép, aki úgy nevet, hogy beleremeg az étterem és ez neki tetszik. Tele van élettel, tele van jókedvvel, tele van jószívűséggel, de tele van ugyanakkor sebekkel és tele van bántásokkal is. Mindezek ellenére Helen megtanulta szeretni magát. De az élet, a társadalmunk az nem tudja ezt elfogadni. Ha valaki egy picit – teljesen mindegy, hogy miben-, de más. Ezekről a dolgokról a darab nyíltan és kendőzetlenül beszél.”

Gömöri András Mátét legtöbbször musical szerepekben láthatj a közönség, itt viszont egy másfajta műfajban lép a deszkákra. A felkészülési folyamatok különbségeiről így nyilatkozott:
“Ez egy prózai, drámai főszerep. Egyszer régen egy nálam sokkal tapasztaltabb színész azt mondta, hogy ‘Egy vígjáték akkor jó, ha véresen komolyan van véve.’
Ezt a játékot véresen komolyan kell venni ahhoz, hogy a könnyedsége végül fel tudja oldani az egész helyzetet és megtaláljuk benne a valóságot. Abszolút máshogy készülök rá, főleg így, hogy nagyon rövid idő áll a rendelkezésemre. Van egy előadás-felvételem és jelenetről-jelenetre alaposan átnézem, majd az aktuális jelenet szövegét megtanulom és Lillának felmondom. És így megyek szépen tovább. Mind nap egy jelenet. Amikor készen vagyok a tanulással, már csak az van hátra, hogy a csapattal is összepróbáljam és hozzátegyem a saját gondolataimat a karakter megformálásához. Remélem, a nézőknek is tetszeni fog a végeredmény.”

A Fat Pig c. előadás az évad végéig május 28-án, június 10-én, 12-én és 16-án látható a Karinthy Színházban Balázs Andrea és Gömöri András Máté főszereplésével.