Kezdőlap Hírek Kultúra Harc a reményért

Harc a reményért

Fotók: Eőri-Szabó Zsolt -
445
0

„Káromkodásból katedrális performansz, csak TE érted” – így jelzi a színlap a Nemzeti Színház új bemutatójának, az Agónnak a műfaját. A meglepő műfajú előadásnak első alkalommal 2022. március 4-én tapsolhatott a közönség.

Józsa Péter Pál monológjából az ókori görög színház miliőjét felidéző teret és színházi nyelvet formált Vidnyánszky Attila rendező, az egyszereplős darab itt több figurára bomlik, a sűrű szövetű előadásban zenészek, szólóénekesek és a Honvéd Férfikar tagjai teremtik meg a színészekkel együtt a produkció egészen különleges atmoszféráját.

„Józsa Péter Pál szövege egészen döbbenetes. Úgy hét-nyolc éve keresett meg engem, és rögtön az elején tudtam, hogy valamikor színpadra fogom állítani, nagyon megfogott a szöveg sűrítettsége, a rengetegféle asszociáció, a bátor történelmi összefüggés-keresés, az egésznek a szívből jövő indulata, az a sikolyhalmaz, ami árad ebből a műből, elképesztően jó minőségű szövegnek tartottam és tartom most is. Leginkább olyan ez, mint egy opera, csak nem áriák szövik át, hanem egy hatalmas monológ az egész. A szerző egy személyre írta, a klasszikus görög színházra visszautaló módon, karral, egy szereplővel, egy arénába helyezve. Ezt továbbgondoltam és nyolc színészre „bontottam szét” – mondta Vidnyánszky Attila.