A superfood, vagy magyarul szuperélelmiszer kifejezés nagyon felkapott lett az utóbbi években, és gyakran halljuk többféle élelmiszer kapcsán. De vajon mely élelmiszerek kaphatják meg ezt a kitüntető címet, és egyáltalán mitől lesz egy élelmiszer, vagy nyersanyag „szuper”?
Erre teljesen hivatalos válasz létezik, az az élelmiszer lesz szuperélelmiszer, amely kedvező tápanyagösszetétele révén több egészségügyi előnyt nyújt más alapanyagokhoz képest. Ennek ismeretében tekintsük át a legnépszerűbb szuperélelmiszereket, azokat, amelyekkel kapcsolatban leggyakrabban halljuk ezt a kifejezést. A slágerlista élén jó ideje egy kicsi apró fekete magocska ül, ez pedig nem más, mint a mákra emlékeztető chiamag.
A chiamag Mexikóból származik, és tudjuk róla, hogy már a maják is fogyasztották, sőt az egyik alapvető nyersanyaguk volt. Érdekesség, hogy a chia szó egyébként az azték nyelvjárásban azt jelenti, hogy olajos.