Kezdőlap Hírek Kultúra Jekyll és Hyde

Jekyll és Hyde

Fotók: Art & Lens Photography -
258
0

Az olvasópróbával megkezdődtek a Jekyll és Hyde musical próbái a Budapesti Operettszínházban. A Robert Louis Stevenson művéből Frank Wildhorn és Leslie Bricusse által musicallé álmodott darab Valla Attila dalszövegeivel Orbán János Dénes fordításában 2022. április elsejétől lesz látható a Színházban.

A Jekyll és Hyde a világ egyik legnépszerűbb musical-thrillere. Horror, kaland, gyilkosság, káosz – mély érzelmek, magas filozófia, önfeláldozás: mindez egy pörgős, szenvedélyes és lenyűgözően látványos produkcióban. Stevenson klasszikus rémregényének színpadi adaptációja egyaránt szól a bennünk lévő jó és gonosz küzdelméről és a szerelem kiismerhetetlen természetéről. Legfőbb kérdése az, hogy bemerészkedhet-e az ember és az emberi tudomány Isten felségterületére. A musical 1990-ben indult el világhódító útjára, és számos feldolgozásban, számtalan színpadon aratott komoly sikereket.

Az olvasópróbán Kiss-B. Atilla főigazgató beszélt a már jóval korábban bevezetett hármas szereposztás fontosságáról részint a művészek foglalkoztatása, részint az előadások betegség miatti elmaradásának elkerülése szempontjából, mindkét esetben pozitívan értékelve a kezdetben talán furcsállt, mára megszokottá vált lépést.

A rendező, Vincze Balázs elárulta, hogy elsősorban Dr. Jekyll emberi motivációi érdekelték ebben a darabban, valamint az apa-fiú kapcsolat, amely az apa egyfajta “őrangyali” megjelenésében mutatkozik majd meg az előadásban.
“Egy lendületes, dinamikus, „trendi” előadást szeretnék. Remélem, a bemutató azt a hatást kelti, mint egy legújabb mozisiker: mindenki erről beszél, mindenki ezt akarja látni.”

Cziegler Balázs díszlettervező és Fekete Katalin jelmeztervező is az “eredeti”, 19. századi megjelenésben gondolkodtak, ugyanakkor elhangzottak a “kortalan” és a “modern” jelzők is, tovább csigázva ezzel a leendő nézők kíváncsiságát.

A legizgalmasabb kérdés természetesen Jekyll és Hyde, vagyis a ,,kettős személyiség” színpadi megjelenítése. Az átváltozás-átalakulás feszes zenei és prózai keretek között zajlik, így szinte csak a színészi játékra és rendezői ötletekre építhetnek majd az előadásban, ahol a kísérleti szer hatására bekövetkezett ,,torzulás”, nem változtatja át ,,szörnnyé” a főszereplőt.
Azt, hogy végül mindez hogyan kerül majd a nézők szeme elé, 2022. április elsejétől tudhatja meg, aki jegyet vált az előadásra.

További információk, szereposztás és jegyvásárlási lehetőség megtalálható a Budapesti Operettszínház honlapján.