Kezdőlap Hírek Kultúra Katona 40.

Katona 40.

Fotók: Katona József Színház -
53
0

2023. június 16-án megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház.

Ősztől öt új tag, Gloviczki Bernát, Jakab Balázs, Kanyó Kata, Pásztor Dániel színművészek, a Fullajtár –Zsámbéki, majd Jákfalvi-Tárnoki osztály idén végzős növendékei, valamint Szabó-Székely Ármin dramaturg csatlakozik a színházhoz.

Az évadzáró elején néma felállással emlékeztek Hoffmann Évára, aki nyugdíjba vonulásáig 34 éven át volt a Katona kellékese, kelléktárvezetője, a portaszolgálat munkatársára Molnárné Faddi Évára, valamint a színház alapító tagjára, a Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészre, a Nemzet Színészére, Máthé Erzsire.

Máté Gábor elmondta: a Katona József Színház minden dolgozója büszke lehet rá, hogy a folyamatosan fennálló gazdasági nehézségek ellenére a 40. évad az intézmény gyökereihez méltó módon zajlott le;
Arculatfrissítés, színikritikus díjeső, külföldi vendégjátékok, nagysikerű bemutatók – köztük a Sufni-projekt mentorprogram darabjaival –, beszélgetés az első Katonás előadásról, A manóról, HVG-s videósorozat Tillával, retrospektív beszélgetések a Fidelioval közösen, Katona40 Sétaszínház a Behívó szervezésében és végül egy majd 9000 embert megmozgató Csinibaba-Táncdalfesztivál az egyik legnépszerűbb koncerthelyszínen, a Budapest Parkban. Ez mind-mind része volt az ünnepi, 40. évadnak.
Idén a színház három játszóhelyén 105%-os látogatottság mellett összesen 540 előadást láthatott mintegy 97000 néző. Legtöbbször, azaz 168-szor Mészáros Béla lépett színpadra, őt 161 előadással Rajkai Zoltán, 152 estével pedig Vizi Dávid követte.

A hagyományoknak megfelelően átadták a belső művészeti díjakat. Az évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat – amelyet Máthé Erzsi húsz éve alapított –Mentes Júlia vehette át. A társulat szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért odaítélt PUKK-díjat, Vizi Dávid kapta a Tíz eszkimóban megformált szerepéért. A MASZK Országos Színészegyesület nevében az évadzárón Hegedűs D. Géza átadta Rujder Viviennek a Soós Imre-díjat.