Kezdőlap Hírek Kultúra Katona 40.

Katona 40.

Fotók: Horváth Máté -
145
0

2022. augusztus 22-én került sor a budapesti Katona József Színház jubileumi, 40. évadnyitó társulati ülésére és megtartották az első bemutatók olvasópróbáit is.
A társulati ülés elején néma felállással emlékeztek nyáron elhunyt kollégájukra, barátjukra Méreg Marianna varrodavezetőre. Fejet hajtottak továbbá Peter Brook, minden idők egyik legnagyobb hatású színházcsinálójának emléke előtt is.
Máté Gábor igazgató elmondta: „Idén lesz negyven éve, hogy Zsámbéki Gábor Csehov: A manó című darabját már az önálló Katona színpadára állította. Büszkék vagyunk rá, hogy a Székely Gábor és Zsámbéki Gábor által alapított műhelyet négy évtized elteltével is az ország vezető művészszínházaként tartják számon. Külön öröm, hogy az alapítók közül mai napig társulatunk tagja Bán János, Bodnár Erika, Máthé Erzsi, Szacsvay László, Szirtes Ági, Ujlaki Dénes és Zsámbéki Gábor.
Hiába azonban az ünnepi 40. évad, természetesen a Katonát sem kerülik el a gazdasági nehézségek, a brutális rezsinövekedés. Mivel a színház erre többlettámogatást nem kap, a forrást magunknak kell kigazdálkodni. Igyekszünk ezt úgy megtenni, hogy bemutatót, előadást ne kelljen elhagyni, és minden játszóhelyen a terveknek megfelelően folyhasson a munka.
Mi ugyanakkor hiszünk benne, hogy a színház az ilyen, kihívásokkal teli időben sem veszít társadalmi jelentőségéből.
Bár a fentiekből is kiderül, hogy a jelenlegi helyzet nem kedvez a felhőtlen ünneplésnek, szerény eszközökkel mégis szeretnénk különlegessé tenni ezt az évadot. Ennek jegyében kértük fel Nádasdy Ádám Déry Tibor-díjas költőt, műfordítót, hogy saját személyes élményei alapján próbálja meg összefoglalni elmúlt négy évtizedünket és az előttünk álló szezon bemutatóiról is ejtsen néhány szót. Az így született írás vezeti fel a 2022/2023-as évadkönyvet, amely augusztus végétől található meg Közönségszolgálati Irodánkban. Az évfordulóhoz kapcsolódik az ún. Sufni-projekt is. A mentorprogramot, amelyre 30 évnél fiatalabbak előadástervekkel jelentkezhettek, Zsámbéki Gábor vezeti. Idén a két győztes pályázó, Bagossy Júlia író, rendező és Dohy Balázs dramaturg, rendező dolgozhat a társulattal a Sufniban.” – tette hozzá az igazgató.
A színház, a jubileumra készülve, tavasszal elindította a bő évtizede használt logójának és arculatának megújítási folyamatát. A színekre, fotókra a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyező arculatfrissítés során az elkövetkező hetekben fokozatosan újulnak meg a színház nyomtatott kiadványai, online felületei és média megjelenései.

A hétfői eseményen kiosztották a Vastaps Alapítvány 2021/22-es díjait. Az elismerés támogatója a Mastercard.
Legjobb rendezés: Tarnóczi Jakab – Melancholy Rooms
Legjobb női főszereplő: Pelsőczy Réka – Moszkva-Peking Transzszimfónia
Legjobb férfi főszereplő: Tasnádi Bence – Káli holtak
Legjobb női mellékszereplő: Fullajtár Andrea – Káli holtak
Legjobb férfi mellékszereplő: Elek Ferenc – Káli holtak, Isten, haza, család
Különdíj: Dömötör András – Káli holtak
Közvetlenül az évadnyitó előtt érkezett a szinte zavarba ejtő hír, hogy a Színikritikusok díjának idei átadóját a Katona kilenc kategóriában összesen tizenhét jelöléssel várhatja, amit a társulat hangos ovációval fogadott.
2022/23. első bemutatóját október 13-án tartják a Sufniban. Jevgenyij Griskovec Tél című művét Dankó István állítja színpadra. Szereplők: Tóth Zsófia, Béres Bence, Lengyel Benjámin.
Október 14-én a Katona közönsége számára A mi osztályunk sikere óta jól ismert lengyel drámaíró, Tadeusz Słobodzianek A zseni című darabját Ascher Tamás rendezésében láthatják a nézők a Kamrában. Szereplők: Fekete Ernő, Máté Gábor, Kocsis Gergely, Elek Ferenc
Ezt követően, október 15-én kerül sor a nagyszínpad első bemutatójára. Henrik Ibsen Hedda Gabler című drámáját Székely Kriszta viszi színre. Szereplők: Jordán Adél, Bányai Kelemen Barna, Mészáros Béla, Mentes Júlia, Takátsy Péter, Kiss Eszter
Szintén októberben egy különleges online előadást is rögzítenek a Sufniban. Az eSzínház inkubátorprogramjának részeként Nádas Péter Találkozás című drámáját rendezi Török Marcell. Szereplők: Fullajtár Andrea, Gloviczki Bernát e.h.
A naptári év végén még három premiert tartanak. December 15-én a Sufni-projekt részeként megvalósuló Médeiát láthatja a közönség. Rendező: Bagossy Júlia. Ezzel párhuzamosan a Gerhart Hauptmann drámája alapján készülő Magányos emberek című darabot Tarnóczi Jakab állítja színpadra a Kamrában. A bemutatóra december 16-án kerül sor. December 17-én Máté Gábor rendezésében Grecsó Krisztián Tíz eszkimó című új műve debütál majd a nagyszínpadon.
Az évad második fele a következőképpen alakul:
Április 20-án Wolfram Lotz A politikusok munkacímű darabját – szintén a Sufni-projekt részeként – Dohy Balázs színrevitelében mutatják be. Április 21-én Stanisław Ignacy Witkiewicz lengyel író Vízityúk című művének premierjére kerül sor Zsótér Sándor rendezésében a Kamrában.
Április 22-én, az évad utolsó bemutatójaként ismét Tarnóczi Jakab rendezését láthatják a nézők, ezúttal a Ring – Istenek alkonya – zenés erőpróba Wagner után – című előadást viszi színre a Katonában.
Örömhír, hogy szervezés alatt áll egy októberi vendégjáték. A tervek szerint a Melancholy Rooms alkotócsapata a lengyelországi Olsztynban lesz látható.
A Behívó augusztus 25-ig tanszereket gyűjt a hátrányos helyzetű szúcsi és tarnabodi gyerekeknek. A gyűjtés minden részlete a Facebook-esemény leírásában található.
Folytatódnak a színházpedagógiai műhely sikeres programjai is; a felnőtteknek szóló improvizációs workshop, a Moszkva-Peking Transzszimfóniához és a Melancholy Roomshoz kapcsolódó Alapozó, valamint a középiskolásoknak szánt darabokhoz szervezett workshopok és a közönségtalálkozók. A Katona 40. születésnapja alkalmából pedig elindul az Újranéző-sorozat, ahol a színház emblematikus előadásait felvételről nézhetik meg ismét az érdeklődők. Folytatódik a Rákospalotai Javítóintézettel elkezdett közös munka is, ahol az intézetben lakó lányok és egyetemisták dolgoznak együtt egy évadon keresztül. A Katona Klub három bemutatót is tart idén: Test-szabadság-kontroll címen középiskolások és egyetemisták testhez, külső és belső világokhoz fűződő viszonyukról készítenek előadást, a Van egy ország című produkció arról beszél, hogy milyen felnőni az Orbán-rendszerben, a Kossuth Lajos utca című előadás pedig elkapott utcai jelenetekből áll majd össze.