Kezdőlap Hírek Kultúra Kényszerű műsorváltozás a MITEM-en

Kényszerű műsorváltozás a MITEM-en

Fotók: Nemzeti Színház -
468
0

A Nemzeti Színház teljes társulata és a soron következő Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó szervezői megrendülten vették tudomásul február 24-én a háború kitörését. Ahogy mindenki, néhány napig mi is abban reménykedtünk, hogy a fegyverek gyorsan elhallgatnak. Hogy a ma egymással szemben álló felek művészei, társulatai újra eljöhetnek Budapestre és a VIII. MITEM a béke, a megbékélés szimbólumává válhat. Hogy beteljesedhet a találkozó mottójául választott madách-i gondolat: “Testvériséget hozván a világra”. De a valóság, sajnos, ezt a reményünket is kettétörte.

Mára már világossá vált, hogy lehetetlen az ukrán és orosz társulatok Magyarországra utazása és vendégszereplése a MITEM fesztiválon. Néhány napja a Rigai Új Színház is jelezte, hogy a háborús helyzet miatt ők sem tudnak részt venni a fesztiválunkon.
A VIII. MITEM fesztiválra az alábbi társulatok nem tudnak eljönni tavasszal hozzánk:
• Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház Kijevből a Dalolj, Lola, dalolj! című előadással
• Rigai Új Színház, Riga, Lettország az Oblomov című előadással
• Alekszandrinszkij Színház Szentpétervárról a MA 2016-… című előadással
• Vahtangov Színház Moszkvából a Háború és béke című előadással
A fenti előadásokra megváltott jegyek a színház jegypénztárában visszaválthatóak.

A műsorváltoztatás jogát fenntartva reméljük azonban, hogy nemcsak elmaradó produkciókról kell szólnunk, hanem új programokat is kínálhatunk még. Május 2-án műsorra tűzzük a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Joёl Pommerat: Ez a gyerek! című előadását, ami 2020-ban elnyerte a legjobb nagyszínpadi előadás díját a GRA Ukrán Országos Színházi Versenyfesztiválon. Emellett a kijevi Ivan Franko Nemzeti Dráma Színházzal sikerült megegyeznünk, hogy a meghívott produkciójuk helyett felvételről levetítjük egy másik előadásukat, a Karpenko-Karij műve alapján színpadra állított „A boldogtalan” című darabot, melyhez kapcsolódva gyűjtést szervezünk a háború elől menekülők számára.

Évezredek során számtalan művész megfogalmazta, ami ma is a legfontosabb mindannyiunk számára:
Ó béke! béke!
legyen béke már!
Legyen vége már!
(Babits Mihály: Húsvét előtt)