Kezdőlap Hírek Képzeletben a téli Karintiában 2. rész

Képzeletben a téli Karintiában 2. rész

267
0
Tél Karintiában

Ahogy közeledik a tél, egyre inkább szeretnénk kiszakadni a hétköznapokból, új energiával feltöltődni a hegyek között és érezni, ahogy ropog a hó a talpunk alatt. Nem tudjuk, hogy erre lesz-e lehetőségünk még idén, vagy várnunk kell az élményre jövő télig. Azt viszont tudjuk, hogy mit nem érdemes kihagyni a következő karintiai téli üdülés során – bármikor legyen is az.

Tél Karintiában1. Mágikus pillanatok a természetben

Hallott már a Karintiában, a természetben átélt „mágikus pillanatokról”? Ezek különleges vezetett félnapos és egésznapos túrákat jelentenek érintetlen, gyakran misztikus helyeken, hegyek és tavak között. A Karintia csodás növény- és állatvilágát bemutató kirándulásokat komoly helyismerettel rendelkező, képzett túravezetők tartják. A kínálat a kőszáli kecskékhez vezető hótalpas túrától kezdve a csillagok megfigyelésén és a napfelkeltekor tett kirándulásig, a Weissensse Natúrparkban a régi kézműves mesterségek nyomában tett felfedezőtúrától a natúrkozmetikumok előállításáig terjed.
www.karintia.com/tevekenysegek/tel/feledhetelen-pillanatok-karintiaban/varazslatos-pillanatokat/

Tél Karintiában2. Túrázás a sívidékek között

A sítúrázás reneszánszát éli – Karintiában több mint 160 hivatalos túra található. Ezek között különlegesség a Nockberge Trail, amely öt síterepet, a Katschberget, az Innerkremset, a Turracher Höhét, a Falkertet és a Bad Kleinkirchheim/St. Oswald síterületet köti össze egymással. A Nockberge Trail Ausztria első online foglalható sítúraösvénye, amelyen bárhol, bármikor, bárkivel útnak indulhatnak a vendégek. A trail elsősorban olyan sítúrázóknak ajánlott, akik kényelmes, de gyakorlott és jó erőnlétű sítúrázók, és kerülik a magashegyi szakaszokat. Az 5 napos túra egy-egy szakaszára legfeljebb 6 órát kell betervezni. Mivel egyes helyeken felvonókkal is utazhatnak a sítúrázók, ezért minden szakaszon ki lehet váltani némi szintkülönbséget. Szintén rendhagyó, hogy a Nockberge Trailen – más többnapos sítúrákkal ellentétben – nem matracos hálóhelyeken, hanem kitűnő Alpok–Adria konyhát kínáló, színvonalas (wellness)hotelekben éjszakázhatnak a túrázók.
www.karintia.com/tevekenysegek/tel/ski-touring/

Tél Karintiában3. Amikor beköszönt az éjszaka

A téli napok Karintiában csupa szórakozást, temérdek kalandot és számtalan izgalmas és új élményt jelentenek. Ezek a pillanatok akkor sem érnek véget, amikor a nap a hegyek mögé bújik. Valójában az élmények csak sokasodnak az éj beálltával: Ausztria délvidékén a vállalkozó kedvű „éjjeli baglyok” is megtalálják a kedvükre való szórakozást: ilyen például az éjszakai síelés (többek között Bad Kleinkirchheimben és a Nassfelden) vagy a fejlámpás sítúra (a Dreiländereck síterepen). Ezenkívül teliholdas hótalpas túrára is várják a vendégeket (például a Dobratschon) vagy az éjszakai szánkózás is izgalmas lehet (a Katschbergen, a Turrachon és az Innerkrems síterepen). A Karintia termálfürdőben teliholdas szaunafelöntéseket is tartanak.
www.karintia.com/tevekenysegek/tel/amikor-bekoeszoent-az-ejszaka-karintiaban/

Tél Karintiában4. Kipróbálni valami újat, valami mást

Néha érdemes elhagyni a komfortzónát és kipróbálni egy új sportágat. Nincs erre jobb időszak, mint az üdülés. Gyerünk hát, induljon a kaland! A jég két különleges kalandot is tartogat a vendégeknek – a jégbúvárkodást a Weissensee-nél és a jégfalmászást, például a Nassfelden vagy a Hohe Tauern Nemzeti Parkban található Heiligenblutban. Nassfelden központja is van a különleges téli sportágaknak, ahol mindenki kedve szerint kipróbálhatja a snowbike-ot, a hammerhead szánkót, a snowtrike-ot vagy bobszánkót. A snowbike Bad Kleinkirchheimban, a Weissensee-nél és a Dreiländereck síterepen is kipróbálható.

Tél Karintiában5. Megkóstolni az Alpok–Adria konyha finomságait

A sípályák mentén számos fogadó, étterem és hütte várja a síelőket. Sok helyen jellegzetes karintiai csemegékkel kényeztetik a vendégeket és számos vendéglátó csatlakozott már a slow food kezdeményezéshez is. A karintiai Alpok–Adria konyha jellemzője, hogy a környékbeli friss alapanyagokat párosítja a régi főzési hagyományokkal. Emellett fontos szempont, hogy növeljék a tudatosságot a regionális termékek iránt és megőrizzék a különféle régiók kulináris sajátosságainak sokszínűségét. A karintiai konyha specialitásai közé tartozik a Kärntner Kasnudel (töltött tésztatáskák), a karintiai tavi pisztráng, a fatányéros uzsonna (többek között galtali sonkával és sajttal), a helyi vadspecialitások, a glockner-bárány, a biolúd, a lesachtali parasztkenyér (UNESCO világörökség), az aszalt körtés tészta mézes vajjal, valamint a Reindling, amely egy kelttésztából készült kuglóf cukorral és fahéjjal – és végül, de nem utolsó sorban a házi készítésű cirbolyasnapsz.
www.karintia.com/tevekenysegek/tel/kulinarik/a-karintiai-alpok-adriai-konyha

Tél Karintiában6. Téli Karintia-kártya

A téli Karintia-kártyát az elmúlt évben vezették be. A különleges téli üdülőkártya univerzális kulcsként szolgál, legyen szó a napsütötte hegycsúcsok meghódításáról vagy a havas tájon át tett hótalpas kirándulásról. A kínálat a Pyramidenkogel kilátóból nyíló impozáns kilátástól a karintiai múzeumok kulturális kínálatán át a számtalan hegyi felvonóig terjed. A téli Karintia-kártya 31 eurótól vásárolható meg.
www.kaerntencard.at