Kezdőlap Magazin 2020-1 Ki van a maszkok mögött?

Ki van a maszkok mögött?

426
0
Novák Balázs

Az RTL Klub Életünk története című műsorában megdöbbentő metamorfózisoknak lehetünk tanúi. A rendhagyó talkshow-ban ismert emberek, párok évtizedeket öregednek alig egy óra alatt, és kerülnek önmaguk hatása alá. A legdrámaibb szembesülés a holnaputánnal sok esetben nem is az egymásra, hanem a tükörbe nézés pillanata, amelynek autentikus látványáról egy profi csapat gondoskodik. Novák Balázs maszkmester is a dreamteam tagja, akinek segítségével most nemcsak a kulisszák mögé pillanthatunk be egy kicsit, hanem meg is ismerhetjük ezt a szakmát és rajta keresztül őt magát.

A tél az egyik karjával már belekapaszkodott a decemberbe, ködszitálós, hideg reggel van. Az RTL Klub székházában is csendes az élet, de ez a nyugalom csak átmeneti, lassan kisebb sor alakul ki az Életünk története stúdiója előtt. A covid közepén járunk, ezért a stáb semmit nem bíz a véletlenre, mindenki csak szűrés után nyerhet bebocsátást. A fotós kollégámmal mi is átesünk ezen a szükséges rítuson, csak utána találkozunk Balázzsal. Sajnos a maszkkészítés szentélyét ki kell hagynunk, így egy sminkszobában ülünk le beszélgetni. Miközben keressük a helyünket, egy sor dolog eszembe jut a műsor kapcsán. Például az is, hogy mindenki életében eljön az az életkor, amikor Jim Carrey-t meghazudtoló grimaszokat vág, vagy gúnárnyakat csinál a tükör előtt, aztán – beletörődve a megváltozhatatlanba – folytatja a dolgát, hogy másnap vagy harmadnap újra eljátszva szertartásosan konstatáljon még egy plusz szarkalábat a szeme szegletében. Vicces, de még Benjamin Button is fiatalodott a filmben, ami vendéglátónk szerint egy nagyon jó maszkmesteri munka volt. Balázs közel huszonöt éve van kameraközelben, mégis némi lámpalázat érzek rajta a beszélgetésünk elején, de az egész csak addig a pillanatig tart, amíg bele nem merülünk a szakma rejtelmeibe, amiről viszont elképesztő odaadással és lelkesedéssel beszél.

Barna András (B. A.).: Azt gondolom, hogy ez a szakma pont nem azok közé tartozik, amit úgy kiválaszt az ember, hanem valahogy kialakul. Ez a te esetedben hogy történt? Esetleg volt valami irányultságod vagy tehetséged a képzőművészetek felé?