Kezdőlap Hírek Kultúra Mária főhadnagy bemutató a Magyar Operett Évében

Mária főhadnagy bemutató a Magyar Operett Évében

Fotók: Tót Rózsa -
175
0

Megkezdődtek Huszka Jenő Mára főhadnagy című operettjének olvasópróbái a Budapesti Operettszínházban. Az előadást az elmúlt évek gyakorlata szerint hármas szereposztásban láthatja a közönség március közepétől.

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója jó hírrel indította a Mária főhadnagy olvasópróbáját:
„Magyarország kormánya a 2023-as évet hivatalosan a Magyar Operett Évévé nyilvánította. Sajnos a szomszédban dúló háború miatt és gazdasági nehézségek miatt a lehetőségeink korlátozottabbak, de igyekszünk megadni a módját, még ha szerényebb körülmények között is, a centenáriumi ünneplésnek. Ki más lehetne szerzőként hivatottabb arra, hogy az ő művével indítsuk el ezt az évet, mint a magyar operett hírnöke, Huszka Jenő.
A 2023-as év az 1848-as forradalomnak a 175. évfordulója is egyben, ez is adta az apropóját annak, hogy március idusán a Mária főhadnagyot mutassuk be.”

Huszka Jenő történelmi ihletésű nagyoperettjét a fordulatos sorsú asszony, Lebstück Mária igaz története ihlette, aki 1848-ban a bécsi forradalom kitörésekor férfiruhába bújik és álnéven csatlakozik az egyetemi légióhoz… Hogyan válik egy tizennyolc éves, szerelemről ábrándozó fiatal lány, Lebstück Mária az 1848-as szabadságharc honvédhuszár főhadnagyává? Mi történik, ha ennek a fiatal lánynak kalandos életútjához csodálatos zenét, gyönyörű dalokat, fergeteges és vérpezsdítő táncokat és sok-sok humort keverünk és ha mindezt áthatja az 1848-as forradalom mámora, hite és energiája?
Homonnay Zsolt a darab rendezője, arról beszélt az olvasópróbán, hogy egy modern, lendületes előadást képzel el, amely az 1942-es eredeti szöveg alapján készül.
„Minden szabadságharc, minden törekvés a mai korban is megmutatja, hogy mindig megmaradtak a magyar huszár virtusból eredő erények. Ennek a hangulatára és hitére hangszereljük az előadást.”
Az előadás rendezője Homonnay Zsolt, koreográfusa Krizsán Dániel. A díszletek Túri Erzsébet, a jelmezek pedig Berzsenyi Krisztina munkáját dicsérik.