Kezdőlap Hírek Kultúra Mit rontottunk el?

Mit rontottunk el?

142
0

Nyomozás zátonyra futott kapcsolatok kudarcai után, egy provokatőr flamenco-énekes portréja, bepillantás egy barcelonai börtön női fogvatartottjainak mindennapjaiba és egy elnéptelenedő falu asszonyainak múltba révedő vágyai. A Cervantes Intézet Női tér „Zabolátlan pillantás” elnevezésű filmciklusa június 7. és 28. között kortárs spanyol rendezőnők munkáiból válogat. A filmek kedd esténként ingyenesen tekinthetők meg az Intézetben.

Már több mint egy évtizede fut a Cervantes Intézet spanyol rendezőnők alkotásait bemutató Női tér filmciklusa. A mostani válogatás négy, nemrégiben készült filmet mutat be, melyek a fikció és a dokumentumfilm határán mozognak. Június 7-én a Leire Apellaniz közreműködésével készült Kozmikus ének című dokumentumfilmben Niño de Elche flamenco-énekest ismerhetjük meg. A filmesek pályája kezdete óta követik a művészt, így teremtve egyedi és valóban bensőséges atmoszférát a filmvásznon. Képzett, nagy tudású ember, aki követi a hagyományokat, ám a provokációtól sem riad vissza, ha a művészi szabadságról van szó. A Kozmikus ének ebbe a sokoldalú lélekbe akar behatolni a saját, valamint a körülötte élők, szerettei, művésztársai tekintetén keresztül.

¿Qué hicimos mal?

Hányszor tesszük fel a kérdést, egy kudarcba fulladt kapcsolat után: Mit rontottunk el? Liliana Torres rendezőnő egyben a főszereplője is a június 14-én látható filmnek. A valóságra épített fikciós történet reflexió az élet forgatókönyvére. Központi témája a párkapcsolat és annak krízisei. A rendező korábbi párjai közül hárommal is találkozik, azt kutatván, kapcsolatai miért fulladtak kudarcba. Intim, bensőséges kérdései lehetővé teszik a nézők számára, hogy elkísérjék őt, miközben magát a szerelmet keresi.

Destello bravío (Ainhoa Rodríguez)

Ainhoa Rodríguez első mozifilmje, a június 21-én látható A nagy villanás újdonságot hozott a művészfilmek világába. Az elnéptelenedő falu asszonyai kedvetlenül élik mindennapjaikat, szívük legmélyén azonban mindannyian arra vágynak, hogy viszontlássák azt a helyet, ahol annak idején boldogok voltak, vagy legalább álmodoztak arról, hogy egyszer majd boldogok lesznek.
A karakterek mélysége, a vizuális erő, az álomszerű jelenetek A nagy villanást olyan alkotássá teszik, amelynek minden esélye megvan arra, hogy idővel kortárs klasszikussá váljon.

A sorozatot június 28-án a Breathe című dokumentumfilm zárja. Susanna Barranco alkotásaiban törekvő, de a körülmények által tevékenységeikben akadályozott nőket mutat be. A Breathe felvételei a barcelonai Brains 1, női büntetésvégrehajtó intézményben készültek. Hogyan viszonyulnak az itt élő a nők a korlátozott élettérhez, a börtönhöz? A film a rácsok mögött élő nők életéhez visz közel minket, bemutatva mindennapjaikat.

Az ingyenes vetítések 18 órakor kezdődnek a Cervantes Intézetben, további információ a weboldalon.