Kezdőlap Hírek Kultúra Musical Klub a Muzikumban

Musical Klub a Muzikumban

Fotók: Farkas Krisztina -
171
0

A Muzikum Klub nézői 2023. január 25-én este egy legenda „feltámasztásának” lehettek tanúi: a Rock Színház egyik alapítója, Várkonyi Mátyás, egyik „saját” zeneszerzője, Kocsák Tibor és Borsi László, a Rádió Bézs műsorvezetője fogtak a megvalósításába és Musical Klub néven műsorsorozatot indítottak útjára. A havonta színpadra kerülő zenés klubesteken alkalmanként mindig más vendégpáros, a Rock Színház volt művészei mesélnek hol prózában, hol dalokban arról az időről, amikor az ország – talán kimondható – legjobb zenés színháza még mindennapjaink része volt.

A sorozat első elődásának vendégeként két olyan művésszel találkoztunk, akiket bár Budapest és az ország színpadain a mai napig láthatunk, a legnagyobb, legemlékezetesebb szerepeiket a Rock Színházban játszották: Détár Enikő és Makrai Pál. Két művész, akik bebizonyították, hogy az évek múlása egyáltalán nem egyenlő az emberi hang öregedésével, mindketten olyan magával ragadó lendülettel és erővel énekeltek, mintha nem is telt volna el az a „néhány” év azóta, hogy a Színház bezárni kényszerült nem létező kapuit.
A sok-sok vidám, humorral bőven átszőtt történet felidézése közben megható pillanatokból sem volt hiány: az este egy pontján Borsi László műsorvezető-házigazda felhívta telefonon az éppen a 75. születésnapját ünneplő Vikidál Gyulát, hogy jelen lévő kollégái-barátai is felköszönthessék és egy kicsit hogylétéről érdeklődjenek. „Ajándékul” Détár Enikő és Makrai Pál „Az élet szép” című dallal örvendeztette meg a születésnapost (Kocsák Tibor – Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig), ezzel kívánva az ünnepeltnek még sok-sok boldog évet.
Természetesen egy ilyen estből nem maradhat ki a játék, természetesen a Rock Színház előadásainak dalait hívva elő a játékosok emlékezetéből. Az est befejezéseképp a közönség megtanulhatta Kocsák Tibor – Várkonyi Mátyás – Borsi László új dalát, melynek címe Musi-kell-kell – legalábbis a refrénje ez, s végezetül az a tréfásan komoly intelem hangzott el a szerzőktől, hogy „Nem jelenik meg sehol, de legközelebb kikérdezzük!”

A Klub létrejöttének egyik, nem titkolt célja az emlékezés a Rock Színház legtöbb darabjának fantasztikus szövegeit jegyző, Miklós Tiborra, aki sajnálatosan már nem lehet közöttünk. Idén már tíz éve lesz, hogy az egyik legtökéletesebb musical-szövegíró, költő, műfordító többé nem örvendeztetheti meg a közönséget újabb és újabb csodálatos versekkel, de sok évtizedes munkássága alatt olyan életművet hagyott ránk, amit még hosszú ideig élvezettel hallgathatunk. Rá és műveire is emlékezni, emlékeztetni kívánnak a klub létrehozói és vendégei.

A Musical Klub a Muzikumban a tervek szerint minden hónap utolsó szerdáján, legközelebb február 22-én tekinthető meg, ezúttal Kováts Kriszta és Sasvári Sándor emlékeivel és dalaival.