Kezdőlap Hírek Kultúra „Nem vagyunk egyedül” – Ajándékok a Nemzeti Színház nézőitől

„Nem vagyunk egyedül” – Ajándékok a Nemzeti Színház nézőitől

Fotók: Eöri Szabó Zsolt #eorifoto -
130
0

Átadták az adventi adománygyűjtésen összegyűlt ajándékokat a Nemzeti Színházban. A mintegy 300-350 ezer forint értékű játékot, könyvet és más tárgyakat tartalmazó csomagokat dr. Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője vette át Vidnyánszky Attilától, a Nemzeti Színház főigazgatójától december 17-én, a Vitéz lélek című előadás előtt. A darabot a #anemzetimindenkie program részeként az intézmény dolgozói nézték meg.

Vidnyánszky Attila az előadás előtti köszöntőjében kiemelte, hogy a Nemzeti Színházban folyamatosan tenni próbálnak azokért az ügyekért, amelyekre az SZGYFI dolgozói az életüket tették fel. „Valóban úgy gondoljuk, hogy ez a nemzet színháza, így az Önöké is. Biztosan vannak olyanok is a nézőtéren, akik még nem jártak nálunk, és nagyon jó volna, ha még sokszor ellátogatnának hozzánk” – tette hozzá a teátrum vezetője. – „Nem véletlen az sem, hogy ez az esemény összekapcsolódik a Tamási Áron-emlékév záróprogramjával. A Vitéz lélek már tizedik éve megy a Nemzeti Színházban, nem is lehetne méltóbbat játszani ma, karácsony előtt, mint ezt, az újrakezdés csodálatos darabját.”
„Egy korábbi kárpátaljai ösztöndíjprogram kapcsán találkoztunk először Vidnyánszky Attilával, most pedig olyan, társadalmi felelősségvállalás iránt elkötelezett szereplőket kerestünk, akikkel az intézményünk kapcsolatot tud kialakítani, így találtunk ismét egymásra” – mesélte dr. Simon Attila István főigazgató az ajándékok átadásakor. – „Vezérigazgató úr nagyon nyitottnak bizonyult és az már az ő ötlete volt, hogy az adományok idén a nálunk lakó sérült gyermekeknek szóljanak. Államilag fenntartott intézményként 830 helyen végzünk munkát országszerte, több mint harmincezer ellátottunk van, közülük több mint hétezer a gyermek, ők lakásotthonokban, gyermekotthonokban élnek. Sajnos, köztük vannak olyanok is, akik a fogyatékosságuk mértéke miatt csak speciálisan kezelhetők. Nekik, ennek a mintegy ötszáz gyermeknek szólt most a Nemzeti Színház adománygyűjtése. Ezek a gyermekek a szentestét is az intézményben töltik, ezért rendkívül fontos, hogy érezzék azt a szeretetet, amit ezek a játékok, vagy más hasznos holmik képviselnek. Nekik leginkább az élmény hiányzik az életükből, és úgy látom, hogy az itt összegyűlt adomány nagyon sokat segít majd abban, hogy felejthetetlen legyen ez a karácsonyuk. Az, hogy az ország első számú színháza beáll egy ilyen kezdeményezés mögé, több mint gesztus. Nagyon szeretnénk – és ez közös akarat –, ha ez a kapcsolat folytatódna a Nemzeti Színházzal. Az is fontos, hogy most a dolgozóink eljuthattak erre az előadásra, hiszen a legtöbbüknek nincs alkalma erre. Az ország tizenhárom megyéjéből vannak most itt a munkatársaink. Az ő örömüket látva elmondhatom, hogy célt ért a kezdeményezésünk. Ez azt jelenti, hogy nem vagyunk egyedül, ott áll mögöttünk a társadalom. Főképpen azoknak fontos ez, akik a nap huszonnégy óráját az ellátottak mellett töltik. Hatalmas jelentőségű, hogy most érzik a társadalom megbecsülését, és éppen advent idején megtapasztalhatják, nincsenek magukra hagyva.”
„A nézők és a kollégáink is bőségesen hoztak ajándékot az adventi hetekben” – mesélte Pintér Szilvia a Nemzeti Színház ifjúsági programfelelőse. – „Főképpen mesekönyvek, fejlesztő játékok, építőkockák, puzzle-játékok, plüssök, ruhaneműk kerültek az ajándékcsomagokba. Cégek is társultak hozzánk, így a Tuli Virág és a Diafilmgyártó Kft., amely a szombati adventi programjainkhoz a diafilmeket hozta. A cég ügyvezetője, Lendvai Gabriella ma ezeket a diafilmeket is a fogyatékkal élő gyermekeknek adta, így ezek is az adományokat gyarapítják majd. A pénzadományokból pedig speciális fejlesztő játékokat vásároltunk a gyermekotthonoknak.”