Kezdőlap Hírek Kultúra „Nincs módunkban kitérni a hűség elől”

„Nincs módunkban kitérni a hűség elől”

Fotók: Eöri Szabó Zsolt #eorifoto -
110
0

Befejeződött a Tamási Áron-emlékév programsorozata, ebből az alkalomból köszöntötte A. Szabó Magdát, a megemlékezést kezdeményező Tamási Áron Közhasznú Alapítvány elnökét a december 17-i Vitéz lélek előadás előtt Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója. A székely író születésének 125. évfordulóján egy év alatt több, fiataloknak szóló eseményt is megvalósítottak, hogy az ifjabb generációk előtt se menjen feledésbe a páratlan Tamási-életmű. Az emlékév mérlegéről A. Szabó Magdát kérdeztük.

„Őszinte nagy öröm volt látni az elmúlt évben, hogy megmozdult a világ Tamási Áron életműve körül” – idézte fel A. Szabó Magda a programsorozat kezdeteit. – „A múlt év őszén Hadnagy Jolánnal, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület vezetőjével karöltve kerestük meg Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt, hogy támogatást nyerjünk a terveink megvalósításához. Szerencsére ő első szóra mellénk állt. Így született meg az emlékév ötlete, amit a Magyarság Háza bonyolított le. Lelkes kis csapattal dolgoztam együtt, Murányi Amival, Huszár Orsolyával és Ablonczy-Wonke Borbálával, akikkel, úgy érzem, nagyon szép emlékévet hoztunk össze.”
„A fiatalok bevonását az egyik legfontosabb feladatunknak tartottuk. Ezért is hirdettünk meg az év első felében irodalmi vetélkedőt, illusztrációs pályázatot, telefonos prózamondó versenyt a világ magyarsága számára. Tamási élete a magyar sors minden szegmensére példa, hiszen székely-magyarként élt kisebbségben, élt Magyarországon, megtapasztalta, milyen Amerikában magyarnak lenni, úgyhogy bátran elmondhatjuk, hogy ő a világ magyarságáé, ezért is igyekeztünk mindenkit megszólítani a programokkal” – magyarázta az elnökasszony. – „Nagyszerűen sikerültek a vetélkedők, az irodalmi versenyen a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium csapatai taroltak, illusztrációs pályázati felhívásunkra is remek alkotások érkeztek az író műveihez. A prózamondó versenyen feltűnt két tüneményes testvér Kanadából, akik ugyan már kint születtek, de az édesanyjuknak fontos volt, hogy elsajátítsák a magyar kultúrát. Ezek mind-mind csodálatos élmények voltak.”
„A Nemzeti Színház nagyon fontos szövetségesünk volt, az Ádámok és Évák ünnepén túl, a színháztörténeti vetélkedőt is Tamási emlékének szentelte az intézmény, de megszületett a Tündöklő Jeromos előadás is, a Gyulai Várszínházzal koprodukcióban” – emelte ki az elnök. – „Jelképesnek is mondható, hogy az emlékévet most a Vitéz lélek előadásával zártuk, mert ez volt a Vidnyánszky Attila vezetésével indult első évad első bemutatója 2013-ban a Nemzeti Színházban, azé a darabé, amely a hitről, a reménységről, az újrakezdésről szól. Az emlékév jelmondatául az írónak azt a gondolatát választottuk, hogy: <Nincs módunkban kitérni a hűség elől>. Nagyon szeretném, ha mi, ma élők is méltók lennénk ehhez a gondolathoz” – fogalmazta meg A. Szabó Magda, a Tamási Áron Közhasznú Alapítvány elnöke.