Kezdőlap Hírek Kultúra Nyári koncertek a Társaskörben

Nyári koncertek a Társaskörben

Fotók: 2020Millenium, Révai Sára, Óbudai Társaskör -
276
0

Júniusban harmincegy művész és két zenekar lép színpadra az Óbudai Társaskörben. A kamarazenei estek rajongóinak kedvelt helyszínén ezúttal fellép Drahos Béla fuvolaművész, a Kodály Vonósnégyes, a Fischer Annie-ösztöndíjas Devich Gergely és Balogh Ádám, játszik a Hot Jazz Band, és a Zsidó Művészeti Napok keretében debütál a Zabolátlan lovaim című est Kollár-Klemencz László, Farkas Róbert és Dargay Marcell előadásában.
Kollár-Klemencz László, Farkas Róbert és Dargay Marcell estje igazi unikum a kultúrarajongóknak. A Zsidó Művészeti Napok keretében Kollár-Klemencz László énekes-rendező-író, a Budapest Bár zenekar alapítójával, Farkas Róbert hegedűművésszel, valamint Dargay Marcell zeneszerzővel mutat be egy különleges, művészi ötletekkel teli zenei kísérletet az Óbudai Társaskörben, június 2-án. A Zabolátlan lovaim című produkcióban új köntösbe öltöztetnek emblematikus magyar és külföldi szerzeményeket, köztük Kollár-Klemencz sajátjait is. A műsor különlegessége, hogy szinte mindegyiknek új magyar fordítást adtak, amelyeket Grecsó Krisztián, Máthé Zsolt és Kollár-Klemencz László írtak kifejezetten erre a válogatásra.
A kamarazenei kínálatban öt formáció érkezik a Kiskorona7 színpadára, öt különböző tematikájú összeállítással. Június 1-jén két világjáró magyar művész találkozik Óbudán egy közös koncerten: Környei Zsófia, a Concerto Budapest koncertmestere és Gődény Márta Párizsban élő zongoraművész Ébredés című estjén Mozarttól Saint-Saënsig kalauzolja a közönséget. A Kamarazenei Csemege koncertsorozat legújabb programja ezúttal a német romantikához kapcsolódik: Schumann tükrében Dohnányira emlékezik június 3-án Fejes Krisztina (zongora), Szabó Gábor, Langer Ágnes (hegedű), Csonka Emil (brácsa) és Onczay Zoltán (gordonka). Június 9-én Drahos Béla fuvolaművész és Villányi Dániel zongoraművész közös estjén négy fuvola-zongora szonáta csendül fel. A Kodály Vonósnégyes Nyári szerenád című műsora június 10-én Wolf különleges hangulatú Olasz szerenádjával veszi kezdetét – a színpadon Falvay Attila, Bangó Ferenc (hegedű), Tuska Zoltán (brácsa) és Éder György (gordonka). 29-én Fischer Annie-ösztöndíjasok adnak hangversenyt a legendás zongoraművésznő emlékére. Devich Gergely gordonkázik, Balogh Ádám zongorázik.
A hónap másik kiemelt programja a többszörösen díjazott, nemzetközileg is elismert Hot Jazz Band koncertje, június 11-én. Magyarország legkedveltebb jazz-zenekara Meseautó című estjét hozza a Társaskörbe – az együttes az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek népszerű melódiáit kelti életre korhű tolmácsolásban. Közreműködik Bényei Tamás (trombita bendzsó, ének), Kovács Tamás (harsona, ének), Fodor László (klarinét, altszaxofon), Szabó Lóránt (gitár, bendzsó), Juhász Zoltán (nagybőgő) és Galbács István (dobok).
A júniusi koncertpalettán két szólóest is várja a Kiskorona7 közönségét. Június 8-án Fenyvesi Gabriella Rea zeneakadémiai hallgató oratórium és dal diplomakoncertje, és Vadászy Domonkos zongorakoncertje június 24-én, ahol hegedűn közreműködik: Fejér Árpád Attila.
A zenekari koncerteket olyan együttesek képviselik a hónapban, amelyek rendszeres vendégei Óbuda klasszikus zenei központjának. Az Óbudai Jubileumi Zenekar évadzáró koncertjét Gazda Péter vezényletével június 15-én láthatja a közönség.
Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010. június 20-án tartotta bemutatkozó hangversenyét az Óbudai Társaskörben. Az azóta számos nemzetközi sikert is elért együttes minden évben itt ünnepli születésnapját, így 2022-ben is színpadra lépnek ezen a napon.
Egyre népszerűbbek a Kiskorona7 interaktív gyermekprogramjai. Június 10-én délelőtt ismét jelentkezik a Bölcsiszínház, ezúttal A három pillangó című dalos, bábos mese várja a gyerekeket félévesektől a négyévesekig. Az ismert gyermekdalok és mondókák klasszikus környezetben, rövid mesébe szerkesztve hangzanak el. A baba-mama klub jellegű zenei program végén lehetőség nyílik további közös höcögtetésre és beszélgetésre. Előadók: Kővári Eszter Sára (ének, mese, buborékok), Peltzer Ferenc (gitár, hangok). Ugyancsak 10-én, délután, már az óvodásoknak szól a Hangolda. Vidám ismeretterjesztő játék dalokkal, hangokkal. Kővári Eszter Sára partnere ezúttal Szlama Annamária gitárművész, pedagógus lesz.
A zenetörténet legismertebb zeneszerzői és az ő szerelmi életük – felnőtteknek szól az utolsó júniusi összeállítás: Nagy zenészek, nagy szerelmek #Debussy – Bősze Ádám előadássorozatának következő darabja június 30-án várja a közönséget.