Kezdőlap Hírek Kultúra Oszvald Marika 70!

Oszvald Marika 70!

Fotók: Art & Lens Photography -
762
0

Április 12-én második otthonában, a Budapesti Operettszínházban ünnepelte 70. születésnapját a teátrum népszerű, örökifjú szubrettje, Oszvald Marika, aki a jeles napon Jente, a házasságközvetítő szerepében lépett színpadra a Hegedűs háztetőn című előadásban.

A jubiláló színművészt az előadás előtt a színpadon köszöntötte Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, aki a művésznő szakmai életútját és néhány kedves történetet is felidézett.

Oszvald Mária Gertrúd művészcsaládba születetett: édesanyja a népszerű szubrett, Halasi Marika volt, édesapja pedig a legnagyszerűbb bonvivánok egyike, Oszvald Gyula, aki a debreceni Csokonai Színházban operaénekesként kezdte a pályáját, így Marika már gyermekkorában a színház bűvkörébe került.
1974-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett–musical szakán, Vámos László osztályában. Osztálytársa volt a későbbi férje, Hidvégi Miklós, akitől lánya, Krisztina született.
Korán kiderült, hogy színpadra termett: zongorázott, táncolt, úttörőként énekversenyeket nyert, balettot, szteppet, akrobatikát tanult, de kipróbálta a műugrást, a szertornát, toronyugrásban pedig országos ifjúsági bajnok lett.
Négyévesen állt először színpadon, beugróként a Bánk bánban Soma szerepében, hétévesen pedig elénekelte a Pillangókisasszony nagyáriáját.
Még főiskolai hallgatóként sikerrel mutatkozott be A mosoly országa című operettben Mi szerepében úgy, hogy édesapja alakította Szu Csongot.
1972 óta tagja a Budapesti Operettszínháznak, ahol első szerepét a János vitéz Iluskájaként alakította. Érdekesség, hogy az Operettszínház jelenlegi János vitézében is látható, ezúttal a mostoha szerepében.

Fontosabb szerepei is felsorolhatatlanok, szinte nincs olyan operett, amiben ne játszott volna ez alatt a pályán eltöltött, nem mindennapi hosszúságú idő alatt.
Oszvald Marika az elmúlt évtizedekben legendás szubrettszerepek sorával örvendeztette meg a nagyérdeműt, gálák és televíziós műsorok gyakori résztvevője. A színpadon jelenleg több szerepben is látható, egyebek mellett a szívének oly kedves Oszi Boszi, a repülő nagyanyó című családi meseshowban.

Az operett műfaját éltető alakításai, valamint páratlanul sikeres művészi munkája elismeréseként 2015-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. A díjátadó után így fogalmazott: “Olyan euforikus élmény volt, hogy szinte repültem. Én tudok örülni, ez is egy adottság. Emlékszem, gyerekként is, ha valamit kaptam, nagyon boldog voltam.”

A 70 éves Oszvald Marikát április 12-én a Hegedűs a háztetőn előadás után az Operettszínház Csillártermében köszöntötte a színház társulata, munkatársai, a művésznő egykori pályatársai és meglepetésvendégei.

További képek láthatóak az eseményen készült fotógalériában.