Kezdőlap Hírek Kultúra Rozsda Lovag és Fránya Frida a Kálmán Imre Teátrumban

Rozsda Lovag és Fránya Frida a Kálmán Imre Teátrumban

Fotók: Art&Lens Photography, Mahunka Balázs -
204
0

Nem sokkal Karácsony előtt, december 10-én mutatta be a Budapesti Operettszínház a legkisebbeknek szóló új családi musicaljét, a Rozsda Lovag és Fránya Fridát.

A Budapesti Operettszínház hétvégi bemutatóján érezhető volt a siker, a gyerekek együtt örültek a hősökkel, tapsolva szurkoltak annak, hogy győzzön a Rozsda Lovag, akárcsak a mesebeli legkisebb fiú, aki furfangjával, kedvességével és bátorságával éri el a célját. A dupla premier ifjú nézői végre megismerhették Fránya Fridát, Szélvész kisasszonyt és a többi mókás mesehőst, a színes, vidám, szivacstöméses formákkal és furcsa fejdíszekkel, hangosan bíztatták, segítették Kokszot, a sárkányt. Nagy sikert aratott az előadás díszletvilága, az újrahasznosítható anyagokból készült „kidobált” tárgyak, köztük a hatalmas májkrémes doboz, a szardíniásdoboz, amelyekkel a darab alkotói a környezettudatosságra hívták fel a figyelmet.

A Rozsdalovag című mese, német eredetiben – Ritter Rost – 1987-ben látta meg a napvilágot, Németországban ma már a gyerekkönyvek egyik klasszikusának számít. Magyarországon eddig három része jelent meg: A Rozsda Lovag, A Rozsda Lovag és a kísértet és A Rozsda Lovag és Fránya Frida című. A népszerű német mesesorozatból Felix Janosa magyar származású zeneszerző készített musicalt, dalra fakasztva a történet szereplőit.
„Már a próbafolyamat elején mondtam, hogy a gyerekelőadást nem lehet csak úgy „megúszni”, sokkal magasabbra kell tenni a mércét, mert az előadás nagyon intenzív koncentrációt igényel. Egy gyerekelőadás sok szempontból nehezebb, mint egy felnőtt előadás, és ez mindenre vonatkozik: a színészi jelenlétre, a színpadtechnikára, a látványra. Minden egyes előadás egyfajta performanszként értelmezhető, a közönség, a gyerekek reakciója határozza meg az adott előadás sikerét és hangulatát. – mondta Bozsik Yvette, aki a darab koreográfus-rendezője. A díszletek Vati Tamás, a különleges jelmezek Berzsenyi Krisztina munkáját dicsérik.

További információ, az előadások időpontja megtalálható a Színház honlapján.