Kezdőlap Hírek Kultúra Segítség, segítek!

Segítség, segítek!

Fotók: Bege Nóra, Hübner Dorka -
251
0

Apa, anya, kamaszlány. Egy átlagos család, átlagos hétköznapokkal. Élik a megszokott életüket, látszólag semmitől sem zavartatva, mígnem a lány egy nagyon furcsa-ijesztő álma valósággá válik: beköltözik valaki más az ő saját szobájába. Hogy ki költözik oda? Hogy az idegen valóban idegen-e? És hogy mi köze mindehhez a napjaink nyugalmát feldúló ukrán-orosz háborúnak?

Ezekre a kérdésekre is választ kap az, aki megnézi a Baltazár Színház legutóbbi bemutatóját, Vörös István: Segítség, segítek! című darabját. Az előadás egyik különlegessége a próza és a zene „felhasználása”: a szereplők kimondott szavai, a beszélgetések prózában zajlanak, a belső érzelmek, a ki nem mondható, gondolati szinten létező sugallatok tolmácsolásában pedig a zene, a dalok nyújtanak segítséget.
Szirtes Edina Mókus dallamait a szereplők mellett a rendező, Kováts Kriszta énekli – a helyzetből adódóan – felvételről, ami szerepe szerint (is) vak partnerétől meglehetősen komoly összpontosítást és ritmusérzéket követel. A dalok megrázó, megható, olykor megmosolyogtató pillanatok kísérői, a darab – mely komoly és mindennapjainkat átható, valós fenyegetettségről is nyíltan beszél – tökéletes aláfestései. A színészeket Perger Guszty ütőhangszeres kíséri végig effektekkel, ez adja az előadás humoros perceit.
A mindössze hetven percben összefoglalt, napi aktualitású korrajzot Medetz Attila, Kovács Panka, Kocsi Zsófi, Keresztes Anna és Klabacsek Dániel mutatják meg a nézőknek, mély átéléssel, lelkesedéssel és a játéknak azzal a megjátszhatatlan, őszinte boldogságával a mosolyukban, amire csak a gyermekek képesek – és a gyermeki szinthez közel maradottak, az értelmi sérültek. Az előadás szereplői, ahogy a Baltazár Színház színtársulata, tehetségük bebizonyítására vágyó, s ezt tökéletesen be is mutató, értelmileg sérült művészek. Akiknek a játéka, lendülete és kitartása figyelemre és elismerésre méltó, s akiknek segítségével előbb-utóbb felülírható lehet a velük kapcsolatos társadalmi előítélet.
A Segítség, segítek! című előadás Budapesten több helyen is látható, részletek a Baltazár Színház honlapján találhatóak.