Kezdőlap Magazin 2021-2 Szelek szárnyán

Szelek szárnyán

Fotók: Balogh Róbert, Érdi Mári -
543
0
Érdi Mári

Érdi Mári nagyon fiatal, nagyon csinos és nagyon tehetséges. 2013 óta megszakítás nélkül az év magyar vitorlázónője, és rendkívül ambiciózus, céltudatos személyiség. Ennek fényében nem csoda, ha az eredményei már most is igazán figyelemre méltók, miközben még messze nincs a csúcson. Mostanság minden energiáját a tokiói olimpiára történő felkészülés köti le. Az egymást követő edzőtáborok sűrűjében nem könnyű vele időpontot egyeztetni, ezért jóval a balatoni vitorlásszezon előtt, viszont jó tavaszi szélben beszélgettünk.

Érdi Mári szűkebb hazájában, a balatonfüredi hajógyár kikötőjében találkozunk. Noha szezon eleji a hangulat, ennek ellenére, vagy talán pont ezért, nehezebben nyílnak a bejárati sorompók, de Mári gyorsan intézkedik, így gyorsan partközelbe kerülünk. Ebben a paradicsomi kietlenségben öröm az ürömben, hogy legalább miénk az egész kikötő. Míg a parton sétálunk, a vízben levert cölöpök állnak sorfalat bandukolásunk közben, most még más dolguk sincs, mint tartásukkal simára feszíteni a távolabbi kőgát megszelídített hullámait. A türkizzöld Balaton egészen a Tihanyi-félszigetig elkíséri tekintetünket, ami csodálatos, de mégiscsak sovány vigasz a még alvó móló nihiljében. A hideg napsütésben Mári az egyetlen üde színfolt, akire nézve az ember akár azt is hihetné, hogy a nyár közepén járunk, olyan barna. Azonban hiába a lanzarote-i edzőtáborban felszedett szín, egy fokkal sem lesz melegebb a fotózás alatt, rövid ujjú pólóban pedig végképp nem. De jó sportolóhoz méltón állja a sarat, pedig látom rajta, hogy legszívesebben felkiáltana: Nagyon fázom! Szerencsére nem kínozza sokáig az optika. Néhány perc múlva már a kikötői tárgyalóban ülünk, ahol viszont banánérlelő meleg van, így gyorsan felenged ő is és a hangulat is. Az interjúhoz édesanyja is társul hozzánk, aki mai státusza szerint Mári menedzsere. Az ötgyermekes anyuka az egyik legkedvesebb „tyúkanyó”, akivel valaha is találkoztam, ennek okán néhány kérdést ő sem fog megúszni a beszélgetésünk során.

Barna András (B. A.): Az elmúlt időszakban számos nagyon fiatal beszélgetőpartneremről gondoltam azt, hogy szinte nincs is múltja, csak jövője. Jóllehet te is még csak huszonhárom éves vagy, de már nagyon komoly eredményeket tudsz felmutatni, és még messze nem értél a csúcsra. Hogy kerültél kapcsolatba ezzel a sporttal?