Kezdőlap Hírek Kultúra Szolidaritási nap Ukrajnáért

Szolidaritási nap Ukrajnáért

Fotók: Olga Zakarevszka, Nemzeti Színház -
237
0

2022. április 24-én mindenki csatlakozhat a Nemzeti Színház és az Ökumenikus Segélyszervezet összefogásához, hogy adományával támogassa a háború elől menekülőket. A Nemzeti Színházban kihelyezett adománygyűjtő perselyekben valamint a Segélyszervezet bankkártyás termináljain keresztül lehet támogatást eljuttattatni a bajbajutottaknak.

Ukrajnában milliók számára vált kézzelfogható valósággá a háború. Családok, idősek és fiatalok keltek útra a harcok sújtotta területekről.
Az Ökumenikus Segélyszervezet azonnali segítséget nyújt azoknak a menekülőknek és menekülteknek, akik kénytelenek voltak mindenüket hátrahagyni és átfogó segélyprogramot indított a háború hatásai miatt nélkülözők támogatására. A Nemzeti Színház az alábbi két program bemutatásával áll ki a bajbajutottak mellett, a Szolidaritási Napon mindenkit szeretettel várnak.

Az előadások 2022. április 24-én, vasárnap a Nemzeti Színház Nagyszínpadán kerülnek bemutatásra

17 órakor: Ivan Karpenko-Karij: A boldogtalan
A kijevi Ivan Franko Ukrán Nemzeti Dráma Színház előadása felvételről, ukrán nyelven magyar felirattal.
A boldogtalan című darab az ukrán hivatásos színház egyik létrehozója, a színészként, rendezőként és drámaíróként is ismert Ivan Karpenko-Karij legnépszerűbb színműve, egyúttal az ukrán nemzeti drámairodalom örökségének fontos része. A történet középpontjában egy szerelmi háromszög, Varka, Hnat és Szofia kapcsolata áll. Az ő viszonyrendszerükből bontakozik ki a dráma fő cselekményszála. A szerző ugyanakkor egy nehezebb, de mélyebb olvasatot is kínál az értelmezéshez, mely az örök értékek és fogalmak felé vezet bennünket… Az előadás a kiveji ukrán Nemzeti egyik friss bemutatója, premierje 2021. decemberében volt.

Készítők: Iván – Olekszij Bohdanovics, Szofia – Vira Zinevics, Hanna – Irina Dorosenko, Hnat – Akmal Huriezov, Varka – Krisztina Fedorak, Paraszka – Dana Kuz, Palaska – Katerina Artemenko, Demjan – Vitalij Azsnov, Sztepan – Renat Szettarov, Omelko – Valerij Velicsko
Díszlet, jelmez: Tetjana Ovszijcsuk, Fénytervező: Jaroszlav Marcsuk, Hang: Jaroszlav Antonyenko, Pavlo Natalusko, Mozgás, rendezőasszisztens: Pavlo Ivljuskin, Karvezető: Szuszanna Karpenko, Zene: Malvina Hacsatrjan, Ügyelő: Liana Mihajlova
Rendezte: Ivan Urivszkij

20 órakor: Ukrán tűz
A kijevi DAKH Színház – DAKH DAUGHTERS formációjának koncert-színházi előadása
„Ez a háború hatalmas katasztrófa Ukrajna számára, amely kihat az egész világra, az egész emberiség jövőjére. Ukrajna és az ukrán nép most történelmének egyik legnagyobb tragédiáját éli át. Harcol a szabadságáért, önállóságáért – a túlélésért. És ebben a küzdelemben nagy szüksége van a jóérzésű emberek segítségére, bárkitől és bármilyen formában is érkezzék” – mondják az alkotók.
A kijevi DAKH Színház társulatának egy része azért hagyta el Ukrajnát nem sokkal a háború kitörése után, hogy új koncert-színházi előadásukkal felhívják az európai közvélemény figyelmét népük szenvedésére. Az Ukrán tűz című előadásukat Franciaországban hozták létre és európai turnéjuk állomása Budapest is. A társulat egyik formációja, a DAKH Daughters koncert-színháza a groteszk freak-kabarék világát idézi. Üzenete: segélykiáltás a világhoz, tanúságtétel a háború okozta humanitárius katasztrófáról, civilek szenvedéséről és haláláról Ukrajnában.
A DAKH az ukrán alternatív szcéna egyik különleges formációja, nemzetközi fesztiváljuk a Gogolfest. A társulat vezetője, Vlad Troickij nem ismeretlen a magyar közönség előtt sem. Korábban dolgozott Debrecenben, Kecskeméten és Miskolcon is, társulatával pedig több alkalommal volt a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM vendége.

Előadók: Tetjana Troicka, Szolomija Melnik, Natalija Halanevics, Ruszlana Hazipova, Natalija Csarpe, Ganna Nyikitina
Fény, videó: Marija Volkova, Aszthik Hrihorjan, Marija Jakovenko
Rendezte: Vlad Troickij

Mindkét előadás ingyenes, jegyeit lefoglalhatja a Nemzeti Színház szervezésén:
e-mail: jegy@nemzetiszinhaz.hu, telefon: +36 (1) 476-6868 vagy ki is nyomtathatja a Nemzeti Színház műsoroldaláról.