Kezdőlap Hírek Utcai balett lett a koronavírusból

Utcai balett lett a koronavírusból

395
0
Utcai balett

Meglepő performance tanúi lehettek a budapesti járókelők. Egy bőröndökkel megrakott autóval táncolt a nemzetközi hírű magyar balett-táncos Kovács Zsolt Vencel. A Litván Nemzeti Operaház táncosa az Európai Unió himnuszára készítette koreográfiáját, amelyet az idén 250 éve született (1770 december 19.) Beethoven szerzett. A táncos az autóval és a bőröndökkel az utazás iránti vágyat kívánta megjeleníteni, amely most a vírus miatt nem lehetséges.

Kovács Zsolt Vencel Beethoven egyik budapesti szobrának közelében kezdett táncolni, majd üres szállodák előtt folytatta produkcióját bőröndjeivel. Végezetül egy kórház előtt is bemutatta előadását. A táncos leginkább azt szerette volna üzenni nézőinek, hogy a művészek is várják az új vakcina megjelenését, amelynek következtében ismét lehetővé válik az utazás és a színházak, operaházak ismét megnyithatnak. Kovács Zsolt Vencelnek nem ez az első utcai megmozdulása. Korábban a New York Times oldalain is szerepelt előadásával, amelyet szintén a koronavírus ihletett.
Utcai balettA táncos elmondta, az utcai performance jelenleg az egyetlen módja annak, hogy a világ táncosai megmutassák, hogy mit is tudnak. Ezért látunk sok ilyen tudósítást Hollandiából, vagy akár az Egyesült Államokból. A vírus legalább annyira sújtja táncosokat, mint a sportolókat. Hiszen a balett-táncosok most is legalább annyit dolgoznak, edzenek mint a sportolók, azonban mi nem a 2021-es olimpiára készülünk. Egyszerűen csak arra, hogy készülünk, hogy záros határidőn belül vissza mehetünk majd dolgozni, és ott is minimum elvárás lesz, hogy százszázalékos teljesítményt nyújtsunk, akár egy olimpián. – mondta a művész.
Az újra nyitásra az elhúzódó járvány idején egy kicsit nehezebb felkészülnünk. Hetek óta én is csak a bőröndjeimmel táncolok a próbateremben. A világ szinte minden neves operája bezárt, nincs hol bemutatni, hogy mit is tudunk. Ennek ellenére napi 6-8 órát gyakorolnunk kell, hogy megőrizzük erőnlétünket, néha pedig egy-egy utcai performance keretében mutatjuk be, hogy mit is láthatnának a nézők, ha lehetne utazni, színházba járni – mondta Kovács Zsolt Vencel.