Kezdőlap Hírek Kultúra Városalapítók Napja Kiskőrösön

Városalapítók Napja Kiskőrösön

358
0

Kiskőrös fennállásának több mint 300 éves történetét idén is a Városalapítók Napjával és az Országos Rétesfesztivállal ünnepli május 20. és 22. között Petőfi szülővárosa. Az eseménysorozat a városi szlovákság örökségének, valamint a térség gasztronómiai különlegességeinek és borkultúrájának bemutatása jegyében telik. A helyi hagyományőrző csoportok és civil szervezetek régi tradíciókat követő szlovák lakodalmast adnak elő, vasárnap pedig az egész főtér megtelik rétessütő csapatokkal. A vendégek egész hétvégén kóstolhatják a kiskőrösi borokat és változatos zenei, kulturális programokon vehetnek részt.

Május 21-én a Szlovák Lakodalmason csaknem száz, népviseletbe öltözött táncos, népdalkörös és civil szervezet tagja mutatja be, hogyan is mulattak a múlt század elején a kiskőrösiek, akik az újratelepítést követően 300 évvel sem felejtették el szlovák származásukat, szép, szlovák nyelvű egyházi énekeiket, viseletüket. A különleges esemény mindenkinek szól, akit érdekel a város színes kultúrája és tanúja szeretne lenni, hogyan lehet átültetni és bemutatni egy régi szokást napjaink modern környezetébe. Kiskőrös három, egymáshoz közel eső helyszínén – a Szlovák Tájházban, a főtéren felállított 400 m2 alapterületű sátorban és az evangélikus templomban – két zenekar és két vőfély kíséretében idézik fel a régi szokásokat. A lakodalmas násznépének zömét a helyi Szűcsi óvodások, a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes, a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar, valamint a Szalkszentmártoni Néptánc Együttes tagjai alkotják. A Szlovák Lakodalmas hátterét a helyben lezajlott néprajzi vizsgálat, gyűjtés és helytörténeti kutatás adja. A ruhák eredetiek, nem egy esetben az 1930-as években készültek. Ez a garancia arra, hogy a lehető leghitelesebb legyen a száz évvel ezelőtti szokásrend bemutatása.

A helyi konyha klasszikus és különleges ízeit és a hagyományos kiskőrösi szlovák rétes elkészítésének titkait május 22-én az Országos Rétesfesztiválon ismerheti meg a közönség. A Városalapítók Napjának legfontosabb kulináris programján idén 80 kg liszt, 30 kg túró, 50 kg alma, 30 kg káposzta és 20 kg meggy kerül felhasználásra – a fesztiválon induló rétessütő csapatok a hagyományos ízek mellett olyan különlegességekkel is készülnek, mint a borzselés, az epres-rebarbarás vagy a juhtúrós-medvehagymás töltelékek.

Kiskőrös 1987 óta viseli „a bor és a szőlő városa” címet, a kiskőrösi kadarka pedig nemcsak a város életében, de az egész magyar borkultúrában meghatározó. Idén több mint száz borászat versengett a Kiskőrös Városi Borversenyen. A nyertest május 22-én a Kiskőrös Város Bora díjátadó ünnepségén jelenti be a zsűri. A helyiek és az ide érkező turisták az ünnepi hétvége egésze alatt Borutcán kóstolhatják a kiskőrösi borokat.

Változatos gyerekprogramok is várják a háromnapos eseményen a családokat színes koncertekkel, megújult vidámparkkal, légvárral és interaktív játszóházzal. Május 20-án este pedig a Tesla Show alkotóinak produkciója, a Vadak ura musical lesz megtekinthető.

Az aktív kikapcsolódásra vágyókat a XVIII. Petőfi-túra várja. Az Eltájolók Turista és Szabadidősport csoport szervezésében május 21-én, szombaton rajtoló túra gyalogosan és kerékpárral is teljesíthető a Kiskőrös és Izsák között 40-90 km-ig terjedő, ki-ki a teherbírásának megfelelő útvonalon.

A Szlovák Lakodalmas és az Országos Rétesfesztivál részletei Facebook-eseményben találhatóak.