Kezdőlap Hírek Kultúra Végletes érzelmek a Zeneakadémián

Végletes érzelmek a Zeneakadémián

425
0

A Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Zeneakadémia 2021-ben együttműködést indított el, melynek részeként az együttes Várdai István szakmai vezetésével átadja mindazt a tudást az egyetem hallgatói számára, ami a tökéletes zenekari játékhoz kell. Az együttműködés évadon belüli csúcspontja lesz a március 20-ai, Végletes érzelmek című hangverseny, melyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legígéretesebb diákjai a világhírű zenekarral együtt lépnek fel, Takács- Nagy Gábor irányításával.

,,Koncertünk legfontosabb eleme az a zenei szimbiózis, ahogy a Mesterjáték programban résztvevő zeneakadémisták a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, Takács-Nagy Gáborral és Fejérvári Zoltánnal művészileg „egybeolvadva” a műsor energikus és lírai kibontakozásában vesznek részt. Az elmúlt hónapokban és a zenei projektekben megismerhettük fiatal kollégáinkat. A közös munka rendkívül inspiráló volt és mostani gyümölcse egyben bizonyítéka annak, hogy erre az együttműködésre nagy szükség van, ezért folytatni fogjuk a jövőben is. Ezekben a nehéz időkben kifejezetten fontos üzenete van a generációk közti kommunikációnak és együttműködésnek, hiszen a jövőt a fiataloknak készítjük elő. Bízunk benne, hogy azok az impulzusok, melyeket átadunk nekik, a teljesebb és kiegyensúlyozottabb szakmai útjukat fogják segíteni.” -mondta el Várdai István művészeti igazgató

A Liszt Ferenc Kamarazenekar mindig feladatának tekintette az utánpótlás-nevelést, és megújult stratégiájának is fontos pillére a tehetséggondozás. Művészeti vezetőjük 2020-ban kapta meg a Magyar Tehetség Nagykövete címet. Az évek során különleges műhelymunkával folyamatosan segítik azoknak a gyerekeknek, fiataloknak a fejlődését, akik korosztályuk legkiválóbbjai közé tartoznak, és rendszeresen fellépési lehetőséget is biztosítanak számukra.

A 2022. március 20-án, 19:30-kor a Zeneakadémia Nagytermében tartandó hangverseny a „Végletes érzelmek” címet kapta, többek közt azért, mert a műsorra tűzött három darab sajátossága, hogy mindegyik művet a szerzője egy hozzá közel álló vagy egy számára fontos személynek ajánlotta: Chopin az f-moll zongoraversenyt és Scsedrin a Carmen-szvitet a szerelmének, Puccini a Krizantémok című alkotását pedig Amedeo di Savoia-Aosta herceg emlékének. Így érzelmekben biztosan nem lesz hiány.

A legígéretesebb diákok és a zenekar ezen az estén Takács-Nagy Gábor karmester irányításával lép fel. A kimagasló zongoraművész, Fejérvári Zoltán közreműködésével lesz hallható Chopin zongoraversenye.