Kezdőlap Hírek Kultúra Versmondó flashmob Kiskőrösön

Versmondó flashmob Kiskőrösön

Fotók: Erdei Mihály - Kiskőrös -
356
0

Petőfi Sándor tragikusan rövid, de koncentrált életpályája alatt olyan életművet és eszmerendszert alkotott, ami a mai napig sem veszített aktualitásából. Életművét szinte minden nyelvre lefordították, versei több országban a tananyag részét képezik, így művei sokaknak egyet jelentenek a magyar költészettel. Szülővárosa, Kiskőrös közel két évszázada élen jár Petőfi kultuszának őrzésében és ápolásában. A város a Petőfi 200 Emlékévre izgalmas programokkal, egyedülálló kültéri installációkkal, gasztronómiai különlegességekkel és megújult kiállítóterekkel készül.

1923. január 1-jén Kiskőrösön született Petőfi Sándor. A szülőváros 1861 óta folyamatosan és tudatosan őrzi a költő emlékét és arra törekszik, hogy minél változatosabb formában és tartalommal építse Petőfi Sándor kultuszát. A költő szülőháza, Magyarország első irodalmi emlékháza 1880. óta látogatható. A 2021. május 20-án Történelmi Emlékhellyé nyilvánított épületet a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan felújítják, emellett egy új, Petőfi költészetét bemutató állandó kiállítás kialakítását is tervezik. A rekonstrukció kiemelt fontosságú, hiszen az emlékévben nagyszámú rendezvénynek fog otthont adni a ház, az udvar, illetve a szülőház előtti főtér. Jelenleg emlékmúzeum, galéria, két látványtár, műfordítói szoborpark és egy nemzetiségi tájház tartozik az intézményhez, ami lehetővé teszi, hogy sokrétű, tartalmában és formájában is gazdag emlékőrzés folyjon a költő szülővárosában. A János Vitéz Látogatóközpont pedig virtuális kaland formájában ismerteti meg a gyerekekkel a költő egyik legismertebb művét.

A város lakóinak Petőfihez való erős kötődését jól mutatja a március 15-i eseményekhez kapcsolódó nyitóünnepség egyik emlékezetes pillanata, amikor kisiskolás diákoktól a nyugdíjasokig, több százan szavalták el közösen Petőfi Sándor Nemzeti dal című művét. A Petőfi 200 Emlékév nyitányán mutatták be Kiskőrös bicentenárium arculatát is. A logó Petőfi szülőházát helyezi középpontba, melynek ikonikus sziluettje megragadja a nézőt az arculatban megjelenő rajzos átiratban is. A magyar zászló színei pedig a kiskőrösi kulturális hagyaték közös nemzeti értékét hangsúlyozzák.

A városban több olyan állandó köztéri installáció valósul meg, amelyek nemcsak a helyieknek, hanem a városba látogatóknak is izgalmas élményt nyújtanak. A versautomatában idegen nyelven is meghallgathatunk Petőfi-verseket, kényelmesen pihenhetünk majd a város több pontján elhelyezett könyv alakú, idézetekkel ellátott verspadokon, míg az aláírások fala bemutatja, hogy a szülőház 1880-as megnyitása óta mely hírességek tették benne tiszteletüket. Időszaki tárlat látogatható a világon is egyedülállónak számító, félezernél is több, Petőfi tematikájú, kortárs alkotást magában foglaló képzőművészeti gyűjteményből. A Petőfi Sándor Művelődési Központ aulájában pedig az 1848. március 15-i események kapcsán híressé vált, egykori Landerer és Heckenast nyomdagép típusazonos mását helyezték el, melyen bárki kipróbálhatja a korabeli nyomtatást. A gasztronómiai különlegességek közül az emlékév nyitányára készült el a Pilvax Kávélikőr, Petőfi kedvenc italának korabeli receptúrán alapuló újragondolása.

A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan már 2022-ben közel félszáz program valósul meg Kiskőrösön. A Petőfi életéhez kapcsolódó ünnepségek mellett rendhagyó irodalmi estekkel, irodalmi és várostörténeti sétákkal is várják az érdeklődőket. Megújulnak a Petőfi alakjához kapcsolódó a kiskőrösi Evangélikus köztemetőben megtalálható sírok, ahol szervezetten is leróhatjuk kegyeletünket Petőfi dajkája és bábája, valamint a helyi Petőfi-kultusz ápolóinak sírjánál. Konferencia keretében emlékeznek Kerényi Ferenc Petőfi-kutatóra és munkásságára, a Magyar Kultúra és a Költészet Napja alkalmából tematikus irodalomtörténeti előadásokon, egész napos versmaratonon vehetnek részt azok, akik tartalmasan kívánják eltölteni ezeket az ünnepeket. Országos viszonylatban is egyedülálló a kulturális Petőfi-szilveszter, melyhez idén kiállításmegnyitó is kapcsolódik. “Az idő igaz, s eldönti, ami nem az” című országos képzőművészeti pályázatra érkezett alkotásokból nyílik válogatás tárlat.