Kezdőlap Hírek Kultúra VIII. MITEM

VIII. MITEM

Fotók: Farkas Krisztina -
139
0

2022. április 20-án a MITEM zászlajának ünnepélyes felvonásával vette kezdetét a május 8-ig tartó VIII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, melynek, mint minden évben, ezúttal is a Nemzeti Színház ad otthont.

“A VIII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó legfontosabb üzenete az együttlétezés és a közös alkotás semmihez sem fogható igénye és katarzisa” – mondta a megnyitón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, akinek “ajándékát”, Vladimir Erofeev orosz artista lélegzetelállító görgő-bemutatóját mindenki ámulva nézte.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója bejelentette, hogy az idei találkozó már előszele a 2023-ban rendezendő Színházi Olimpiának. Ezért a MITEM a korábbi években megszokottakhoz képest is nyitott a kínálaton, elsősorban műfaji értelemben. Ebben az évben táncszínház, bábművészeti előadás és cirkuszművészeti produkció is része a programnak, a következő évben, az olimpián pedig az összes létező műfaj bemutatkozik majd, a szervezők szándéka szerint.

Teodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia egyik megálmodója, a május 14-én bemutatásra kerülő Bakkhánsnők rendezője szintén vendég a rendevény-sorozaton. Az ő segítségével bepillantást nyerhettek a jelenlévők a készülő előadás egyik jelenetébe.

A megnyitó után a Találkozó első estéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hamletjét láthatta a közönség.