Kezdőlap Hírek Izzó üvegszobrok

Izzó üvegszobrok

779
0
Rui Sasaki

Rui Sasaki finom üvegművészeti alkotásain keresztül az időjárás kiszámíthatatlan mintázatainak finom ragyogását láthatjuk. A japán művész munkássága az előrejelzéseket pöttyös szobrokká alakítja, amelyek akkor ragyognak, amikor találkoznak velünk.


Rui Sasaki Ez egy intim folyamat, amelyet Sasaki úgy ír le, hogy “a finom napsütést vizualizálja, rögzíti a mai időjárást, és értelmet ad neki. Rui Sasaki A legfényesebb pillanatban a foszforeszkáló kristályok zöldes árnyalatúak, mielőtt kékre halványulnának. A látogatók kétségtelenül meglepődve tapasztalják majd, hogy még ha a galériába belépve először nem is látnak semmit, ha elég sokáig maradnak, a szemük hozzászokik a sötéthez, és a mű elemei fokozatosan láthatóvá válnak”.
Rui Sasaki Mivel minden egyes találkozás egyedi reakciót vált ki a beágyazott fényekben, nincs két egyforma élmény. A felhasznált foszforeszkáló üveg a napfényhez közeli hullámhosszúságú fényt tárolja, ez a tárolt fény aztán a sötétben felizzik. Vagyis az ember a múltban felhalmozott fényt látja. A hosszabb nézési idővel a foszforeszkáló üveg fénye pillanatról pillanatra halványul, míg végül a galéria sötétségbe borul. Ez a néző mozgásától függően egy perccel később vagy egy nappal később is bekövetkezhet.
Rui Sasaki A szobrok közül sok anyagában, koncepciójában és néha formájában is organikus elemeket idéz, akár duzzadt esőcseppekké, akár napszerű gömbökké formálódnak. Mások azonban otthoni jeleneteket formálnak étkészletként vagy egy felfüggesztett csillárként.

Rui Sasaki Ez a szembeállítás Sasaki azon érzéséhez kapcsolódik, hogy elvesztette az otthonérzetét, miután néhány évre az Egyesült Államokba költözött.

Rui Sasaki A most Kanazawában élő művész az időjárást és a környező környezetet arra használja, hogy “kiheverje a fordított kultúrsokkot, és apránként, napról napra újra felfedezze az otthoni Japán iránti bensőséges kapcsolatát”.

Rui Sasaki