Kezdőlap Hírek Kultúra Szomorú látlelet a máról – a jövőben

Szomorú látlelet a máról – a jövőben

Fotók: Eöri Szabó Zsolt #eorifoto -
61
0

Disztópia, vagy utópia az emberiség jövőjéről? Nehéz eldönteni, melyikhez is tartozik a Kirill Fokin Rex című művében ábrázolt világ, amelyben az emberiség egy államot alkot. Ám ennek a megvalósítása nem kis áldozatok árán valósult meg. A fiatal kortárs orosz szerző elgondolkodtató sci-fi darabja március 10-étől látható Valerij Fokin rendezésében a Nemzeti Színházban.
A darab szerzője, Kirill Fokin Moszkvában született 1995-ben, történelem szakot végzett és politikatudományból doktorált. A fiatal szerző szerint a történelem, a politológia és a politikai filozófia is nagyon jó forrást jelent a szépirodalomhoz. A Rex című darab arról szól, hogy a jövőben egy erős vezető, bizonyos Leewei Kaplan egy államban egyesíti az emberiséget, ám 130. születésnapja előtt, mérlegre téve az életét, azon vívódik, vajon megérte-e a sok áldozat azért, hogy ez a nagy álom megvalósuljon. A szerző szerint Kaplan nagy hős, egy ikonikus figura, aki kíméletlenül, a veszteségekkel nem törődve vezette az emberiséget egy jobb korba, s hogy mindezt elérje, önmagát teljes mértékben az ügynek szentelte. Ez a történet a vezetői felelősségről, a politikai hatalomról, de a magányról is szól.
„Nem gondolom prófétikusnak mindazt, ami ebben a darabban van, hiszen az itt feltett a kérdések már korábban is körvonalazódtak, aktualitásuk volt már évtizedek óta” – mondta Kirill Fokin a 2021-ben megjelent darab kapcsán. – „Az érdekel elsősorban, hogyan lehet az emberi lét végességét megragadni, vagy azt, hogy a tetteink milyen nyomot hagynak az időben. Az okok és következmények láncolata az egyik központi kérdés a politológiában, ami számomra meghatározó. A Rex az ember álmáról, vágyairól szól, és főleg arról, mi történik akkor, ha az ember álma megvalósul.”
A főszereplőt, a legendás ENSZ-főtitkárt Horváth Lajos Ottó személyesíti meg, aki szerint nagyon mai, igazán húsbavágó problémákat jár körül a darab. „A globalizáció vagy annak elutasítása most is körülöttünk van, ezt a hátteret festi fel a darab is, csak a jövőbe vetítve. Ezzel nem nehéz azonosulni, hiszen a problémakör benne van a mostani mindennapjainkban” – emelte ki a színművész.
A globális egység illúzió, a legnagyobb probléma, nemzetiségtől függetlenül, bennünk, emberekben van, ma is a politikai ambíció és az önhittség irányítja a világot – állapította meg Valerij Fokin, az előadás rendezője. A szentpétervári Alekszandrinszkij Színház vezetője szerint az előadás arra a nem túl szívderítő diagnózisra épül, hogy az eddigiekhez hasonlóan, a 21. század emberei is egymást ölik, és jó kérdés, mitől is változna ez a jövőben.
A Rex című sci-fit március 11-én, 18-án, valamint április 17-én is láthatják a nézők a Gobbi Hilda Színpadon.