Kezdőlap Hírek Nagyvilág Miniatűr világok

Miniatűr világok

Fotók: Tatsuya Tanaka -
615
0
Tatsuya Tanaka

Tatsuya Tanaka japán miniatűr- és mitate-művész bonyolult, apró világai japán múzeumokban kerülnek kiállításra.

Tatsuya Tanaka2021-ben ünnepli Tanaka “miniatűr naptárának” 10 éves évfordulóját, amelyben minden nap a mindennapi élet jeleneteinek játékos újraalkotását osztja meg.

Tatsuya TanakaA művész a műveiben olyan hétköznapi háztartási tárgyakat használ, mint a WC-papírtekercsek, kockacukor, gyümölcsök és zöldségek. Ezeket a dolgokat kombinálja az évek során összegyűjtött miniatűr figuráival.

Tatsuya TanakaTatsuya Tanaka 2011 óta minden nap elkészíti a játékos, miniatűr tájképeket, amelyeket hétköznapi tárgyakból és diorámafigurákból állít össze.

Tatsuya TanakaA zsebméretű jeleneteket aztán lefényképezi, és miniatűr naptárában minden nap egyet-egyet megoszt. A projekt 10 éves évfordulóján több száz művet állítanak ki japán múzeumaiban “Miniatűr Élet” címmel.

Tatsuya TanakaA kiválasztott művek jelenleg a naganói Mizuno múzeumban május 30-ig és Kochiban május 9-ig láthatóak, és hamarosan további kiállítások lesznek, például az Oita Art Museumban, amely április 16-án nyílt.

Tatsuya TanakaTatsuya Tanaka 1981-ben született a japán Kumamoto prefektúrában (Japán egyik közigazgatási egysége Kjúsú szigetén), és jelenleg Kagoshimában él és dolgozik. 2011 áprilisában kezdte el közzétenni miniatűr műveit az Instagramon, ahol mára közel 3 millió rajongója van.

Tatsuya Tanaka„Az ötlet egy Instagramon érkezett kommentből jött, amelyben egy követő azt írta: “minden nap látni akarom a miniatűr naptárat.”

Tatsuya TanakaÍgy válaszul naponta posztoltam valamit, ugyanis a projekt gondolata túl jó volt ahhoz, hogy abbahagyjam” – mesélte Tanaka egy 2015-ös exkluzív interjúban.

Tatsuya Tanaka„Nagy örömömre szolgál a miniatűr naptár készítésének folytatása, hiszen már nem is gondolok arra, hogy abbahagyjam. Tatsuya TanakaA kezdeti időkben azért készítettem ezeket a jeleneteket, hogy lefényképezzem a dioráma babagyűjteményemet, de egy idő után érdekesnek találtam kifejezni a dolgok használhatóságát és mostanra megtaláltam a jelenlegi stílusomat.”